Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Prezidenti Slovenska a Poľska podporili myšlienku olympiády v Tatrách

Vysoké Tatry Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Podľa poľského prezidenta Bronislawa Komorowskeho projekt musí byť výhodný pre obidva národy, ekonomiky a musí sa pre oba štáty stať veľmi dobrou propagáciou.

Oravice 22. februára (TASR) – Myšlienka organizácie zimných olympijských hier v Tatrách je ideálnym signálom na prehĺbenie susedskej slovensko-poľskej spolupráce.

Na neformálnom stretnutí v rekreačnom stredisku Oravice v predvečer cezhraničných pretekov v behu na lyžiach sa na tom zhodli prezidenti Ivan Gašparovič a Bronislaw Komorowski.

"Naše vlády dali už pred niekoľkými mesiacmi podnet na možnosť vytvoriť podmienky pre usporiadanie zimnej olympiády. Či olympiáda napokon bude alebo nie, mal by to byť začiatok našej ešte hlbšej susedskej spolupráce. Mal by to byť napríklad signál na oveľa lepšie čerpanie eurofondov, pretože zatiaľ sme ich v rámci našej cezhraničnej spolupráce príliš nevyužili," konštatoval Gašparovič.

Komorowski ho doplnil, že treba ihneď začať pracovať na budovaní pevného cezhraničného tkaniva spolupráce nielen v turizme a športe. "Mimoriadne dôležitou úlohou je čo najrýchlejšie pokračovanie výstavby cestnej infraštruktúry, predovšetkým rýchlostných komunikácií. Práve v tomto regióne nás to trápi už dlhé roky. Obidve strany lepšie cestné spojenie veľmi potrebujú aj bez ohľadu na olympiádu," zdôraznil.

"Samotnú olympijskú kandidatúru si treba veľmi dobre zvážiť, prekalkulovať a pripraviť zo všetkých možných hľadísk. Tento určite mimoriadne nákladný projekt musí byť výhodný pre obidva naše národy, ekonomiky a musí sa pre naše štáty stať - bez ohľadu na to, či sa olympiáda u nás napokon uskutoční - veľmi dobrou propagáciou,“ povedal poľský prezident.

Organizovanie celosvetového sviatku športu je podľa Gašparoviča pre každú krajinu významnou možnosťou prezentovať svoje schopnosti. "Na druhej strane je to veľmi odvážne rozhodnutie a existuje množstvo názorov, že sa to ekonomicky nebude dať zvládnuť a budú to nenávratné investície. No prakticky všetky objekty, ktoré sa vybudujú, budú predsa slúžiť svojmu účelu aj po skončení olympiády a to je najlepší znak možnej rentability," dodal.