Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

ZOJ píše poslancom, aby eliminovali politické zásahy do súdnej moci

Katarína Javorčíková, archívna snímka. Foto: TASR/Tomáš Halász

Za stav súdnictva zodpovedá podľa sudcov združenia Za otvorenú justíciu (ZOJ) súdna moc rovnakou mierou ako vládna a zákonodarná moc.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Sudcovia zo združenia Za otvorenú justíciu (ZOJ) píšu poslancom Národnej rady SR. Dôvodom je nedôvera občanov v slovenské súdy. Žiadajú, aby za to aj poslanci prevzali svoj podiel zodpovednosti a eliminovali politické zásahy do súdnej moci.

"V nezávislosť našich súdov verí len okolo 20 percent občanov," pripomína ZOJ výsledky porovnávacieho hodnotenia členských štátov Európskej únie za rok 2016, ktoré pravidelne spracúva Európska komisia.

Takáto nedôvera súvisí podľa ZOJ s názorom, že slovenské súdy sú pri rozhodovaní pod nátlakom vlády alebo politikov. "Rovnaký výsledok priniesol aj prieskum Svetového ekonomického fóra, v ktorom sa Slovensko v hodnotení nezávislosti súdov umiestnilo až na poslednom mieste," uviedla prezidentka ZOJ Katarína Javorčíková.

Za stav súdnictva zodpovedá podľa ZOJ súdna moc rovnakou mierou ako vládna a zákonodarná moc. "Je preto nevyhnutné, aby každá z nich za tento alarmujúci výsledok prevzala svoj diel zodpovednosti," píšu sudcovia v liste poslancom.

Bolo by podľa nich potrebné urobiť serióznu analýzu príčin tohto stavu a prijať účinné opatrenia. ZOJ vníma ako možnú príčinu v tom, že ľudia cítia prenikanie politiky do súdnictva. "Je predovšetkým vo Vašej kompetencii, aby ste zásadným spôsobom eliminovali možnosti politického zasahovania do výkonu súdnej moci," obracia sa ZOJ na poslancov.

Podľa sudcov by mal byť predovšetkým rešpektovaný princíp nominovať do sudcovských funkcií osoby, ktoré nie sú aktívne politicky činné a nie sú spojené s konkrétnou politickou stranou.

"Mal by sa prehodnotiť zámer podrobiť celoplošne bezpečnostným previerkam aktívnych sudcov. Ústavou by mala byť garantovaná majorita členov Súdnej rady volených sudcami, u ktorých je vylúčená ich možná závislosť pri rozhodovaní od nominujúcej politickej moci," doplnila Javorčíková.

Na sudcoch je podľa ZOJ predovšetkým zodpovednosť nepodľahnúť akýmkoľvek politickým tlakom na ich rozhodovaciu činnosť. "A aj správaním v osobnom živote nespochybniť svoju nestrannosť pri výkone funkcie sudcu," uzavrela prezidentka ZOJ.

List dávajú poslanci na vedomie aj ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej a predsedníčke Súdnej rady SR Jane Bajánkovej.