Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

ZOJ: Trestné kolégium NS by malo prehodnotiť pôsobenie Harabina

Štefan Harabin Foto: TASR

Uviedla to prezidentka združenia Za otvorenú justíciu (ZOJ) Katarína Javorčíková.

Bratislava 25. júna (TASR) – Trestné kolégium Najvyššieho súdu (NS) SR by malo zaujať stanovisko k sporným súdnym rozhodnutiam jeho predsedu Štefana Harabina. Uviedla to prezidentka združenia Za otvorenú justíciu (ZOJ) Katarína Javorčíková.

Šéfka stavovskej sudcovskej organizácie pripomenula, že funkcia predsedu kolégia Najvyššieho súdu je obsadzovaná priamou voľbou sudcov tohto kolégia. „Pokiaľ sú tu kontroverzné rozhodnutia, na ktoré už reaguje dokonca aj vláda, minimálne by trestné kolégium malo zasadnúť a zaujať nejaké stanovisko a prípadne aj prehodnotiť, či je vhodné, aby doktor Harabin naďalej zastával funkciu ich predstaviteľa v trestnom kolégiu,“ reagovala.

Podľa člena Súdnej rady Dušana Čima je otázka pôsobenia Harabina v čele kolégia jeho vnútornou záležitosťou. „Na druhej strane, z pohľadu zachovania nejakej primeranej miery dôveryhodnosti tejto inštitúcie je žiaduce, aby si členovia trestného kolégia položili otázku, či takáto osoba na čele kolégia posilňuje jeho dôveryhodnosť, alebo naopak,“ uviedol.

Pripomenul pritom, že funkcia predsedu kolégia na NS je po predsedovi a podpredsedovi jednou z najvyšších funkcií v rámci súdnictva. Podľa Čima si však treba uvedomiť, že zloženie kolégia sa nezmenilo a tí istí sudcovia ho pred necelým rokom do tejto funkcie ustanovili. „Miera ich schopností ho z tej funkcie odvolať je závislá od toho, do akej miery sa budú stotožňovať s jeho najnovšími rozhodnutiami,“ domnieva sa.

Senát pod vedením Harabina vzbudil rozruch dvoma rozhodnutiami. Oslobodil sexuálneho devianta, ktorého poslal do väzenia sudca Milan Varga v minulosti odsúdený v Česku za jazdu pod vplyvom alkoholu. To mal byť podľa Harabinovho senátu dôvod na vyzlečenie sudcu z talára. Skutok však v tom čase na Slovensku nebol trestný čin.

Senát tiež oslobodil policajta odsúdeného za korupciu. Oprel sa o názor, že pôsobenie inšpekcie ministra vnútra, ktorá previnenie skúmala, je v rozpore so zákonom. Javorčíková upozornila, že za rozhodovaciu činnosť môže byť sudca disciplinárne stíhaný, ak ide o svojvoľné rozhodnutie.

Právomoc navrhnúť stíhanie Harabina má predsedníčka Najvyššieho súdu, minister spravodlivosti a ombudsmanka. „Je aj na týchto orgánoch, aby zvážili, či takéto rozhodnutie nenapĺňa zákonné znaky tohto disciplinárneho previnenia,“ povedala šéfka ZOJ.

Čimo vysvetlil, že stíhanie by v tomto prípade skomplikovalo, že rozhodnutia na úrovni NS prijímajú senáty, nie jednotliví samosudcovia. „V zákone máme mechanizmus, ako odlíšiť, či toto rozhodnutie bolo jednomyseľné, alebo nie, ale tak či tak by to zaváňalo princípom kolektívnej viny, čiže disciplinárne konanie môže naraziť na tento problém,“ upozornil.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec apeloval v stredu (24.6.) na sudcov NS, aby sa zamysleli, či v prípade Harabina nepodniknú kroky na očistenie dobrého mena justície. Borecovi sa javí vhodnejšie, aby možnosť disciplinárneho podania zvážila predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová alebo ombudsmanka Jana Dubovcová.

Predseda vlády Robert Fico dnes uviedol, že rozhodnutie NS o nezákonnosti inšpekcie ministerstva vnútra oprávnene vyvoláva veľmi negatívne reakcie, ale treba ho rešpektovať. Minister vnútra Robert Kaliňák by mal podľa Fica hľadať možnosti, ako rozhodnutie zvrátiť.

Premiér upozornil, že pôsobenie Harabina na čele trestnoprávneho kolégia NS je výlučne právomocou tohto súdu a nedá sa do toho vstupovať. "Je to vec súdnictva a disciplinárneho konania, s týmto vláda nemá nič spoločné," dodal.