Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Združenie: Súdna rada má vyberať za sudcov nielen odborníkov

Radoslav Procházka Foto: TASR - Pavel Neubauer

Dodatočný sudca Všeobecného súdu EÚ má byť podľa združenia Za otvorenú justíciu najmä morálnou autoritou. Na post kandiduje bývalý predseda strany #Sieť Radoslav Procházka.

Bratislava 27. septembra (TASR) – Súdna rada SR má byť orgánom, ktorý je garanciou výberu takých osobností do sudcovských funkcií, ktoré sú nepochybne nielen odbornými, ale najmä morálnymi autoritami s potrebným hodnotovým ukotvením. V súvislosti s voľbou kandidáta na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ, kde 19. septembra uspel bývalý predseda strany #Sieť Radoslav Procházka, to uviedlo sudcovské združenie Za otvorenú justíciu (ZOJ).

Prezidentka združenia Katarína Javorčíková v stanovisku ZOJ uviedla, že to, akým spôsobom Súdna rada SR vykonáva zverené právomoci, v mnohom ovplyvňuje vnímanie dôveryhodnosti súdnej moci ako celku. Pripomenula, že pre septembrovú voľbu sa na adresu súdneho orgánu vzniesla kritika, ktorej základom je dilema, či na taký významný sudcovský post stačí vysoká odborná pripravenosť kandidáta, ak u neho existujú podozrenia, že morálne zlyhal.

"Ak jej rozhodnutie vzbudzuje vážne pochybnosti vo verejnosti na úkor dôveryhodnosti všetkých sudcov, mala by ho (Súdna rada, pozn. TASR) dostatočne presvedčivo vysvetliť bez ohľadu na to, či jej to zákon priamo prikazuje alebo nie," domnieva sa prezidentka ZOJ.

V stredu (28.9.) bude kandidatúru Procházku na medzinárodný súdny post schvaľovať vláda. Bývalý šéf #Siete získal v minulotýždňovej tajnej voľbe tesnú väčšinu – 10 zo 17 prítomných členov Súdnej rady. Predsedníčka rady Jana Bajánková po voľbe uviedla, že nemôže povedať, na základe akých kvalít uspel, pretože je iba jedným z hlasujúcich členov rady. Ďalší člen rady Jozef Vozár vopred vyhlásil, že Procházku nepodporí. Domnieva sa totiž, že pôsobenie v politike mu uškodilo.