Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

ZOMOS: Na tvorbe zákona o obecnom zriadení sú potrební všetci aktéri

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jozef Ďurník

Združenia občanov miest a obcí Slovenska napísalo list, ktorý je reakciou na informácie, podľa ktorých rezort vnútra už dlhší čas pripravuje návrh novely zákona o obecnom zriadení.

Bratislava 9. mája (TASR) - Zákon o obecnom zriadení je najdôležitejším právnym predpisom upravujúcim pôsobenie miestnej samosprávy. Je preto dôležité, aby bol pripravovaný transparentne a za účasti všetkých relevantných aktérov. Píše sa to v otvorenom liste ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD), ktorý mu adresoval predseda Združenia občanov miest a obcí Slovenska (ZOMOS) Vladimír Špánik, poslanci zastupiteľstiev, komunálni a občianski aktivisti a zástupcovia mimovládnych organizácií.

List je reakciou na informácie, podľa ktorých Ministerstvo vnútra (MV SR) už dlhší čas pripravuje návrh novely zákona o obecnom zriadení v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS).

"Rešpektujeme postavenie ZMOS ako reprezentatívnej organizácie významnej časti obecných a mestských samospráv, chceli by sme Vás však upozorniť, že ZMOS nie je jedinou organizáciou, ktorá reprezentuje aktérov územnej samosprávy," uvádzajú signatári listu. Pripomínajú, že všetky obce a mestá nie sú členmi ZMOS-u a na činnosti samosprávy sa podieľajú aj poslanci zastupiteľstiev, hlavní kontrolóri a aktívni občania pôsobiaci v množstve občianskych iniciatív, mimovládnych organizácií a neformálnych združení.

"Vyzývame Vás preto, aby ste ešte pred predložením návrhu novely zákona o obecnom zriadení do medzirezortného pripomienkového konania, prizvali k jeho príprave aj ďalšie organizácie reprezentujúce jednotlivé zložky samosprávy a občianskej spoločnosti a umožnili im vyjadriť sa k pripravovanému návrhu a k potrebným zmenám v zákone," píše sa v liste.

Signatári v ňom navrhujú podobný postup ako v prípade prípravy návrhu novely zákona o slobodnom prístupe k informáciám, v rámci ktorej ministerstvo spravodlivosti vytvorilo pracovnú skupinu zloženú zo zástupcov štátnej správy, samosprávy i mimovládnych organizácií.

Upozorňujú aj na znenie zákona o tvorbe právnych predpisov, ktoré by sa mali pripravovať za účasti verejnosti, obzvlášť, ak sa významne dotýkajú práv a povinností občanov.