Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Zomrel bývalý dlhoročný riaditeľ Fyzikálneho ústavu SAV Mikuláš Blažek

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Mikuláš Blažek svoje vedecké výsledky zverejnil v početných publikáciách. Koncom roku 1968 bol poverený riadením Fyzikálneho ústavu SAV v Bratislave a funkciu riaditeľa vykonával až do roku 1983.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Posledná rozlúčka so zosnulým teoretickým fyzikom a bývalým dlhoročným riaditeľom Fyzikálneho ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) doc. RNDr. Mikulášom Blažekom, DrSc., sa konala 17. septembra v Bratislave. Tento popredný slovenský vedec náhle zomrel 10. septembra tohto roku.

Mikuláš Blažek ukončil štúdium prírodných vied na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského(UK) v Bratislave v roku 1957. Už ako študent posledného ročníka začal pracovať ako asistent na Katedre teoretickej fyziky Prírodovedeckej fakulty UK. V júli 1961 ho prijali ako štipendistu do vtedajšieho Laboratória fyziky SAV, neskôr premenovaného na Fyzikálny ústav SAV. Už vtedy sa intenzívne venoval oblasti fyziky vysokých energií, ktorej zostal verný počas celej svojej profesionálnej kariéry. Zaujala ho obrátená úloha kvantovej teórie rozptylu a sformuloval základnú integrálnu rovnicu, ktorá riešila túto úlohu pomocou analytických a asymptotických vlastností amplitúdy rozptylu. Dizertačnú prácu na tému Príspevok k riešeniu obrátenej úlohy teórie potenciálneho rozptylu obhájil na Fakulte technickej a jadrovej fyziky Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Prahe v roku 1964. Venoval sa aj iným oblastiam fyziky.

Dr. Blažek absolvoval viaceré dlhodobé pracovné pobyty v popredných inštitúciách v zahraničí, napríklad v Kodani, Glasgove, ale aj na mnohých miestach v USA a tiež v Japonsku. Svoje vedecké výsledky zverejnil v početných publikáciách. Koncom roku 1968 bol poverený riadením Fyzikálneho ústavu SAV v Bratislave a funkciu riaditeľa vykonával prakticky až do roku 1983. Aj potom sa ďalej venoval fyzike vysokých energií. Významná bola takisto jeho pedagogická činnosť. Od roku 1993 pôsobil na Teologickej fakulte Trnavskej univerzity, kde vyučoval predmet Filozofia prírody v odbore Kresťanská filozofia. V rokoch 2000-2003 bol prorektorom Trnavskej univerzity. Naďalej sa venoval vedeckej činnosti a je spoluautorom knihy Filozofický a fyzikálny pohľad na vesmír, ktorá vyšla v roku 2006. Aktívne pôsobil aj v mnohých medzinárodných fyzikálnych organizáciách.