Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Zomrel bývalý poslanec NR SR za HZDS Augustín Marián Húska

Na archívnej snímke poslanec Augustín Marián Húska Foto: TASR - Rudolf Bihary

Húska bol poslancom Národnej rady SR za HZDS v dvoch volebných obdobiach od roku 1994 do roku 2002.

Bratislava 2. novembra (Teraz.sk/TASR) - Vo veku 87 rokov zomrel 1. novembra expolitik Prof. Ing. Augustín Marián Húska, DrSc. TASR to dnes potvrdila rodina zosnulého.

Húska bol poslancom Národnej rady SR za HZDS v dvoch volebných obdobiach od roku 1994 do roku 2002. Posledná rozlúčka so zosnulým bude v utorok (8.11.) o 12. hodine na cintoríne v Slávičom údolí.

Slávnostná inaugurácia prezidenta SR sa konala 2. marca 1993 v bratislavskej Redute. Na archívnej snímke prezident SR Michal Kováč (vľavo) a Predsedníctvo NR SR zľava podpredseda NR SR Augustín Marián Húska, predseda NR SR Ivan Gašparovič, podpredseda NR SR Peter Weiss a podpredseda NR SR Jozef Prokeš počas národnej hymny.
Foto: TASR - Drahotín Šulla


Profil Augustína Mariána Húsku



Ekonóm Augustín Marián Húska bol poslancom Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) za stranu Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS, neskôr Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko, ĽS – HZDS) v dvoch volebných obdobiach, 1994-1998 a 1998-2002.

Augustín Marián Húska sa narodil 9. septembra 1929 v obci Hubová. V rokoch 1954–1959 študoval na Vysokej škole ekonomickej (dnes Ekonomická univerzita) v Bratislave. V rokoch 1949-1952 bol vojakom Pomocného technického práporu (PTP), neskôr pracoval v baniach, v Lesnom závode Gelnica i ako vedúci oddelenia práce a miezd v Okresnom stavebnom podniku v Ružomberku. V 60. rokoch minulého storočia pôsobil ako vývojový pracovník v Hydrostave, neskôr bol vedeckým pracovníkom v Ústave ekonomiky a organizácie stavebníctva v Bratislave a od roku 1990 pedagógom Vysokej školy ekonomickej. Vedecky sa profiloval ako interdisciplinárny vedec na pomedzí ekonomiky, humánnej kybernetiky, manažmentu a sociálno-hospodárskej genetiky.

Svoju politickú kariéru odštartoval 9. februára 1990 ako poslanec politického subjektu Verejnosť proti násiliu (VPN) v Slovenskej národnej rade (SNR, dnes NR SR). V období 1990-1991 bol ministrom pre správu a privatizáciu národného majetku SR i poslancom Federálneho zhromaždenia Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (FZ ČSFR). Od roku 1992 bol poslancom slovenského parlamentu za Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS), v ktorom dlhšie obdobie zastával funkciu podpredsedu. Do konca septembra 1998 bol predsedom delegácie Spoločného parlamentného výboru (SPV) EÚ-SR, predsedom Výboru NR SR pre európsku integráciu. Poslancom Národnej rady Slovenskej republiky bol aj od októbra 1998 do 22. septembra 2002, a to ako člen Zahraničného výboru NR SR, člen Výboru pre európsku integráciu, člen Spoločného parlamentného výboru (SPV) EÚ-SR. Ako parlamentný poslanec pomáhal pri legislatívnom zabezpečovaní ekonomickej transformácie slovenskej ekonomiky. V roku 2002 odišiel z politického diania do ústrania.

Augustín Marián Húska bol autorom a spoluautorom viac ako 20 odborných publikácií z oblasti ekonomiky.