Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zomrel kozmonaut Cernan, posledný muž na Mesiaci slovenského pôvodu

V bratislavskom Primaciálnom páláci odovzdal 25. septembra 1994 americkému astronautovi slovenského pôvodu Eugenovi Andrewovi Cernanovi (vpravo) vtedajší prezident SR Michal Kováč štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža II. triedy. Foto: TASR/Vladimír Benko

Americký kozmonaut pochádzal z rodiny slovenských vysťahovalcov z Kysúc.

Washington/Bratislava 17. januára (Teraz.sk/TASR) - Vo veku 82 rokov zomrel v pondelok bývalý astronaut slovenského pôvodu Eugene Andrew Cernan, posledný muž, ktorý kráčal po povrchu Mesiaca.

Let kozmickej lode Apollo 17 trval od 6. do 19. decembra 1972, pričom priamo na Mesiaci strávili astronauti tri dni. Veliteľom trojčlennej posádky bol Eugene Andrew Cernan / na sn. sediaci /, ktorého starý otec pochádzal z Vysokej nad Kysucou.
Foto: TASR


Eugene Andrew Cernan sa narodil 14. Marca 1934 v Broadview na predmestí Chicaga. Jeho starí rodičia, Štefan a Anna Čerňanovci, pochádzali z obce Vysoká nad Kysucou a v roku 1903 odišli s tisíckami iných vysťahovalcov do USA. Usadili sa v Chicagu a o rok neskôr sa im narodil syn Andrew. Keď vyrástol, vzal si za manželku dievča českého pôvodu Rozáliu Cihlářovú a spolu s ňou mal syna Eugena.



Cernan bol pôvodným povolaním elektroinžinier (absolvent Purdue University) a letecký inžinier (námornícka postgraduálna škola). V rokoch 1956-1976 bol pilotom vojenského námorníctva a nalietal viac ako 5000 letových hodín, väčšinu na prúdových lietadlách.

"Sme zarmútení stratou astronauta NASA Cernana, posledného človeka na Mesiaci," uviedla americká kozmická agentúra na Twitteri.

Ako úspešný vojenský pilot bol v roku 1963 zaradený do amerického vesmírneho programu. Vďaka pracovitosti a mimoriadnym schopnostiam sa zakrátko dostal medzi najlepších amerických astronautov. Členom oddielu kozmonautov NASA bol do roku 1976.



Do vesmíru letel spolu trikrát. Ako pilot na kozmickej lodi Gemini 9 v roku 1966 sa stal druhým Američanom, ktorý vystúpil do voľného kozmického priestoru a viac ako dve hodiny pracoval mimo vesmírnej lode. Pri svojom druhom vesmírnom lete v roku 1969 bol pilotom lunárneho modulu Apollo 10. Tretí vesmírny let absolvoval Cernan v roku 1972 ako veliteľ lode Apollo 17 v rámci misie na Mesiac. Cernan strávil vo vesmíre spolu vyše 566 hodín, z toho v roku 1972 uskutočnil s posádkou tri výstupy na povrch Mesiaca v celkovom v trvaní 22 hodín a štyri minúty.

Medzitým Cernan slúžil ako náhradný pilot lode Gemini 12, náhradný pilot lunárneho modulu Apollo 7 a ako náhradný veliteľ lode Apollo 14.

Od septembra 1973 pôsobil v pozícii osobitného asistenta projektového manažéra programu Apollo v Johnsonovom vesmírnom centre. Pomáhal plánovať, projektovať a vyhodnocovať spoločnú americko-sovietsku misiu Apollo-Sojuz a pôsobil ako starší vyjednávač v priamych rokovaniach so Sovietskym zväzom o testovacom projekte Apollo-Sojuz. Pri tejto príležitosti navštívil viackrát Sovietsky zväz.



V júli 1976 odišiel kapitán Cernan po viac ako 20 rokoch z americkej armády do dôchodku a súčasne ukončil svoju prácu v NASA.

Je nositeľom mnohých amerických vyznamenaní a držiteľom čestných doktorátov z viacerých univerzít v USA, ale aj na Slovensku (Univerzita Komenského a Slovenská technická univerzita v Bratislave).

Na Slovensko, resp. do Československa zavítal v rokoch 1974, 1994 a 2004. Počas neoficiálnej a utajovanej návštevy Československa v roku 1974 odovzdal riaditeľovi Astronomického ústavu v Ondřejove Lubošovi Perekovi československú vlajku, ktorú mal so sebou na oboch letoch s loďou Apollo.

Pri návšteve v roku 1994 mu prezident SR Michal Kováč odovzdal štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža II. triedy. Cernan bol prvou osobnosťou, ktorej toto vyznamenanie udelili. Na pôde Slovenskej akadémie vied (SAV) mu odovzdali Zlatú medailu SAV ako vyjadrenie uznania svetoznámemu vedcovi - kozmonautovi, priekopníkovi pilotovaných vesmírnych letov, ktorý významným spôsobom prispel k rozvoju aplikovanej elektroniky, elektroniky a kozmických vied.



Na tretej návšteve Slovenska v septembri 2004 Cernan slávnostne otvoril výstavu farebných fotografií zhotovených počas letu do kozmu v roku 1972. Expozíciu, tvorilo 15 veľkorozmerných a 54 menších záberov z prípravy i letu na Mesiac, pochádzajúcich z archívu NASA v Houstone.