Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Zomrel nestor slovenského rybárstva Ondrej Budaj

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Budaj sa narodil 18. júna 1925 v Mýte pod Ďumbierom. V roku 1951 zmaturoval na Strednej technickej rybárskej škole v českých Vodňanoch.

Žilina 11. apríla (TASR) – Slovenské rybárske hnutie sa v stredu naposledy rozlúčilo s nestorom slovenského rybárstva Ondrejom Budajom. Zomrel v nedeľu (8.4.) vo veku 92 rokov. O úmrtí informoval TASR tajomník Rady Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ) v Žiline Ľuboš Javor.

Budaj sa narodil 18. júna 1925 v Mýte pod Ďumbierom. V roku 1951 zmaturoval na Strednej technickej rybárskej škole v českých Vodňanoch. Po maturite nastúpil na funkciu riadenia rybárstva pri Štátnych majetkoch v Turčianskych Tepliciach pre Žilinský, Prešovský a Košický kraj.

V roku 1953 ho zvolili za tajomníka Rady SRZ. Vytvoril historicky prvé slovenské revírovanie rybárskych revírov, stanovil ich hranice a pridelil ich jednotlivým zložkám SRZ.

Pod jeho vedením sa vybudovali mnohé rybochovné zariadenia na Slovensku - Biely Potok, Príbovce, Uzovská Panica, Malé Zálužie, rybníky v Číčove, pripravil výstavbu Košaroviec. Pričinil sa o vznik dodnes platného zákona o rybárstve a rozšíril zákon aj o hospodársky chov rýb.

"Vždy hájil záujmy SRZ a poukazoval na jednotu nášho zväzu v súvislosti s výkonom rybárskeho práva na Slovensku," povedal Javor. Posledná rozlúčka s Budajom bola v stredu napoludnie na Novom cintoríne v Žiline.