Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Zomrel vedec a ekonóm Antonín Klas

Profesor Klas vybudoval a riadil Výskumné výpočtové stredisko, Program OSN pre rozvoj v Bratislave.

Bratislava 9. júla (TASR) - Vo veku nedožitých 87 rokov zomrel v utorok (8.7.) významný slovenský vedec a ekonóm Antonín Klas. TASR o tom informovala Mária Matláková z Ekonomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).

Profesor Klas vybudoval a riadil Výskumné výpočtové stredisko, Program OSN pre rozvoj v Bratislave. Predtým pôsobil na Ekonomickej univerzite ako prorektor pre vedu a výskum a riaditeľ Výskumného ústavu národohospodárskeho pri Ekonomickej univerzite. Bol vysokoškolským profesorom, školiteľom vedeckých doktorandov a členom viacerých slovenských aj medzinárodných vedeckých organizácií.

Pred dôchodkom pracoval ako vedúci výskumný pracovník v Ekonomickom ústave SAV, kde bol vedúcim aj riešiteľom niekoľkých slovenských a medzinárodných výskumných projektov.

Je autorom publikácie Technologický a inovačný rozvoj na Slovensku, za ktorú dostal ocenenie od Slovenského literárneho fondu. Napísal aj ďalšie publikácie z oblasti ekonomického a inovačného rozvoja, ako aj mnohých časopiseckých článkov a prednášok z týchto oblastí.

Posledná rozlúčka s Antonínom Klasom bude v sobotu 12. júla o 11.30 h v bratislavskom krematóriu.