Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zoznam finalistov Ceny Nadácie ERSTE za sociálnu integráciu zverejnený

Foto: Erste

Bratislava 26. apríla (OTS) - Slovenskí aktivisti v oblasti sociálnej integrácie majú svojim zahraničným kolegom čo ponúknuť a zároveň sa majú aj čím pochváliť, o čom svedčí aj zoznam slovenských mimovládnych neziskových organizácií (MNO), ktoré boli vybrané medzi finalistov Ceny Nadácie ERSTE za sociálnu integráciu.

Nadácia ERSTE na jeseň minulého roka už štvrtýkrát zverejnila výzvu na podanie prihlášok do projektu Cena za sociálnu integráciu v 13 krajinách strednej, východnej a juhovýchodnej Európy. Cena za sociálnu integráciu je predovšetkým poďakovaním neziskovým organizáciám za prácu, ktorú robia v prospech sociálne znevýhodnených skupín obyvateľstva a jednotlivcov. Neziskové organizácie mohli prihlásiť už ukončené alebo prebiehajúce projekty so zameraním na sociálnu integráciu. Znamená to, že prihlásený mohol byť aj projekt, ktorý realizovali v uplynulých rokoch, alebo projekt, ktorý sa práve realizuje, no už je možné vyhodnotiť jeho prvú fázu.

69 neziskových organizácií zo Slovenska


Zo Slovenska nominovalo svoje projekty 69 neziskových organizácií. Projekty najskôr zhodnotili lokálni hodnotitelia, ktorí poznajú miestne podmienky mimovládneho sektora, majú blízko k téme sociálnej integrácie, no najmä sú profesionálnymi evaluátormi projektov. Tieto projekty sú potom priamo navštevované v teréne a následne predložené na záverečné vyhodnotenie medzinárodnej porote zloženej z významných osobností. Slovensko v porote reprezentuje Martin Bútora, čestný prezident Inštitútu pre verejné otázky. Medzi finalistov Ceny za sociálnu integráciu, ktorých bude hodnotiť medzinárodná porota, sa zo Slovenska dostalo päť projektov.
Foto:

Projekty zo Slovenska


Vybrané projekty zo Slovenska dobre ilustrujú široký rozsah a kvalitu sociálnej práce pri začleňovaní ohrozených sociálnych skupín do spoločnosti. „Odyseus je typickým príkladom MNO, ktorú život prinútil prekročiť svoj prah a poskytnúť svojím klientom nielen ochranné pomôcky pre drogovo a inak závislých, ale aj sociálnu podporu, ak sa rozhodnú svoj život zmeniť a aktívne sa začleniť do spoločnosti. Drahuškovo chce presvedčiť, že aj ľudia s najvyššou potrebou podpory môžu žiť mimo klasický ústav. Poznatok z Drahuškova, že viac podpory a pomoci potrebujú odchovanci detských domovov ako ťažko zdravotne postihnutí, len potvrdzuje naše predchádzajúce skúsenosti, že detský domov je najhorším riešením pre deti z rodín v kríze. Návrat opäť prekvapil. Rozpoznal potrebu dospievajúcich detí z pestúnských a adoptívnych rodín nájsť svoju identitu a stotožniť sa s ňou, aby sa zbavili traumy a stali sa z nich sebavedomí mladí dospelí, ktorí dokážu pomôcť nielen sebe, ale aj druhým. Vagus je skupina mladých ambicióznych sociálnych pracovníkov, ktorí ako jediní v Bratislave pracujú v teréne, aby podchytili a ponúkli pomoc bezdomovcom, ktorí rezignovali na zmenu svojho postavenia. Idú na to zostra. Kiež im ten zápal vydrží čo najdlhšie. Člověk v tísni je organizácia, ktorá veľmi cieľavedomo a systematicky rozvíja prácu troch komunitných centier v rómskych osadách. Vďaka svojim poznatkom a výsledkom boli prizvaní k vypracovaniu štandardov komunitných centier a majú čo povedať aj ostatným, ktorí pôsobia v oblasti komunitnej práce s Rómami,“ hodnotí Dejan Petrovic, projektový manažér Ceny Nadácie ERSTE za sociálnu integráciu.