Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Vývojári sa dištancujú od nekalých praktík hodnotenia projektov

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Zväz priemyselných výskumných a vývojových organizácií očakáva, že nový minister školstva zabezpečí objektívne nastavenie nových kritérií pre projekty dlhodobého strategického výskumu.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Zväz priemyselných výskumných a vývojových organizácií (ZPVVO) sa dištancuje od všetkých nekalých praktík a nesystémových foriem hodnotenia a výberu projektov výskumu a vývoja podporovaných zo zdrojov Operačného programu Výskum a inovácie (OP VaI). Informoval o tom dnes vo vyhlásení prezident ZPVVO Jozef Buday.

Zväz podľa neho očakáva, že nový minister školstva zabezpečí objektívne nastavenie nových kritérií pre projekty dlhodobého strategického výskumu, ako aj objektívne prehodnotenie zamerania a reálnosti riešenia projektov Priemyselných výskumno-vývojových centier.

"Žiadame v plnom rozsahu zabezpečiť základný cieľ OP VaI – efektívne prepojiť dlhodobý strategický výskum s inovačnými zámermi podnikateľského sektora. Vyzývame preto zástupcov univerzít a SAV na konštruktívny dialóg pre ich intenzívnejšie a transparentnejšie zapojenie do nosných výskumných projektov, aj s podporou z eurofondov, tak aby boli účelne využité nielen na udržanie doteraz vybudovanej infraštruktúry rôznych vedeckých a výskumných centier, ale aby tieto boli efektívnejšie využité na zvyšovanie konkurencieschopnosti priemyslu v rámci aktivít Industry 4.0 a na podporu priorít v rámci novo špecifikovaných domén stratégie RIS3," zdôraznil Buday.

Ministerstvo školstva od začiatku júla čelí kritike pre rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Dotácie mali dostať aj firmy, ktoré výskum nikdy nerobili. Minister problematické výzvy zastavil a nariadil ich preverenie. Európska komisia (EK) neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra.

Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) vo štvrtok (17.8.) abdikoval. Na odchod z funkcie ho vyzval v stredu (16.8.) premiér Robert Fico, predseda SNS Andrej Danko to akceptoval. "Po zrelej úvahe abdikujem na post ministra školstva, vedy, výskumu a športu, pretože to, čo sa dialo v posledných dňoch, prekročilo všetky medze," uviedol Plavčan. Podľa vlastných slov potrebuje chrániť svoju rodinu aj stranu SNS, ktorá ho nominovala do funkcie. Zároveň sa poďakoval za možnosť byť ministrom.