Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Ťažko zranení slovenskí vojaci sú už vo vojenskej nemocnici v Nemecku

Premiér Robert Fico a minister obrany Martin Glváč pri návšteve zranených slovenských vojakov v Afganistane. Foto: Archív OSSR

Zdravotný stav oboch vojakov je stabilizovaný, jeden z nich je stále udržiavaný v umelom spánku.

Bratislava 11. júla (TASR) -Americké lietadlo s dvoma slovenskými vojakmi, ktorí utrpeli ťažké zranenia 9. júla pri útoku afganského vojaka na slovenskú strážnu jednotku v Kandaháre, pristálo dnes o 11.40 h na americkej vojenskej základni v nemeckom Ramsteine. TASR o tom informoval hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Milan Vanga. Z vojenskej základne vojakov okamžite previezli do vojenskej nemocnice pri Landstuhle.

"Zdravotný stav oboch vojakov je stabilizovaný, jeden z nich je stále udržiavaný v umelom spánku," uviedol Vanga. Letecký transport z Kandaháru do Ramsteinu zabezpečili americké ozbrojené sily špeciálne upraveným lietadlom C-17 na prevoz ťažko zranených osôb. Lietadlo so zranenými vojakmi vzlietlo dnes krátko po 3. hodine ráno stredoeurópskeho času z afganského Kandaháru.

Podľa Vangu regionálne zdravotnícke centrum pri Landstuhle je najväčšou vojenskou nemocnicou americkej armády, ktorú majú v zahraničí. Toto špičkové zariadenie poskytuje najvyššiu úroveň zdravotníckej starostlivosti hlavne pre vojakov zranených v operáciách v Iraku a Afganistane. "V americkej vojenskej nemocnici sa obaja vojaci podrobia ďalším lekárskym zákrokom a budú tam hospitalizovaní dovtedy, kým ich zdravotný stav neumožní prevoz na Slovensko," povedal náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek.

V stredu (10.7.) ťažko zranených vojakov navštívili v Kandaháre minister obrany Martin Glváč a premiér Robert Fico. Vládny špeciál zároveň previezol do Slovenskej republiky telo tragicky zosnulého čatára Daniela Kavuliaka, ktorý pri útoku prišiel o život.