Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Pri zrážke s vlakom zahynul minulý týždeň jeden človek

Ilustračné foto Foto: TASR

Nebezpečný prípad sa odohral uplynulý týždeň v hlavnom meste na trati Podunajské Biskupice – Bratislava Nové Mesto.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Minulý týždeň si zrážka s vlakom na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) vyžiadala jeden ľudský život. Mŕtve telo muža zamestnancom železníc nahlásili v prvej traťovej koľaji na trati Púchov – Považská Bystrica. "Šetrením sa zistilo, že išlo o usmrtenie v súvislosti s jazdou nezisteného vlaku, prípad sa vyšetruje," informovala TASR hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

Nebezpečný prípad sa odohral uplynulý týždeň v hlavnom meste na trati Podunajské Biskupice – Bratislava Nové Mesto. V koľajisku sa totiž potácala osoba. Rušňovodič osobného vlaku však ešte stihol použiť rýchlobrzdu a zastaviť tesne pred ňou.

"Podobnú udalosť zaznamenali aj v Košiciach, kde rušňovodič rýchlika zastavil použitím rýchlobrzdy pred osobou v koľajisku. Následkom tejto udalosti boli zmeškané štyri vlaky o 55 minút," priblížila Pavliková.

V Margecanoch pri odchode rýchlika sa zas v koľajisku našiel zranený muž v bezvedomí, privolaní záchranári ho odviezli do nemocnice. "Všetky uvedené prípady vyšetruje polícia," podotkla Pavliková.

 V priebehu uplynulých dní na železničných tratiach vyčíňali aj vandali či agresívni cestujúci. Tí podľa ŽSR spôsobili množstvo nebezpečných a mimoriadnych situácií. "V Ružomberku došlo k fyzickému napadnutiu výpravcu v službe cestujúcimi, ktorí boli zjavne pod vplyvom alkoholu. Rozbili tiež sklenenú výplň na vchodových dverách do dopravnej kancelárie," uviedla hovorkyňa. Dvaja páchatelia následne ušli do osobného vlaku, tam ich ale zadržala polícia.

V Nitre zas po vypravení osobného vlaku chcel doň naskočiť muž v podnapitom stave. "Potkol sa o koľaje a spadol, pričom si rozbil hlavu," informovala Pavliková. Výpravca mu poskytol prvú pomoc a privolal rýchlu zdravotnícku pomoc.

Vandali vyčíňali aj v Podhájskej. Z rýchlika totiž neznáma osoba vyhodila pyrotechniku a následkom výbuchu došlo k poškodeniu tovaru v stánku pri kúpalisku Podhájska.

V 48. týždni 2015 bolo zaznamenaných 29 prípadov zrážok vlaku so zverou.

ŽSR upozorňujú na ľahostajnosť osôb pohybujúcich sa v okolí železničných tratí a priecestí, ako aj na nepozornosť vodičov. Verejnosť preto vyzývajú na opatrnosť pri pohybe v blízkosti železničnej trate.