Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Zriadenie jedného mestského súdu by destabilizovalo bratislavské súdy

Ilustračná fotografia. Foto: Ilustračné foto

Konštatuje sa to v stanovisku sudcovského združenia Za otvorenú justíciu (ZOJ) podpísanom jeho prezidentkou Katarínou Javorčíkovou.

Bratislava 14. mája (TASR) – Zriadenie mestského súdu v Bratislave by bolo veľmi vážnym zásahom do sústavy súdov v hlavnom meste, ktorý by v horizonte niekoľkých rokov tieto súdy ešte viac destabilizoval. Konštatuje sa to v stanovisku sudcovského združenia Za otvorenú justíciu (ZOJ) podpísanom jeho prezidentkou Katarínou Javorčíkovou.

ZOJ tvrdí, že zriadenie mestského súdu v Bratislave si vyžaduje odbornú analýzu a širokú diskusiu, aby sudcovia a zamestnanci súdov dostali presvedčivé argumenty, že realizáciou zámeru sa zlepšia ich podmienky pre výkon súdnictva, a tým aj prístup občanov k súdnej ochrane na území hlavného mesta.

Pri tom istom počte sudcov a rovnakom nápade nových súdnych sporov nemôže dôjsť k zrýchleniu súdneho konania. Z analýz ministerstva spravodlivosti v zámere vyplýva, že na jedného bratislavského sudcu pripadá až 172 percent nápadu nových vecí a až 212 percent nevybavených vecí v porovnaní s celoslovenským priemerom,“ konštatuje Javorčíková.

Pre reálne zabezpečenie efektivity súdenia je podľa nej preto nanajvýš akútne, aby Bratislava konečne dostala primeraný počet sudcov a s tým spojenú administratívu, čo sa spojením súdov do jedného nijak nevyrieši. Jeden "megasúd" bude podľa ZOJ navyše v nesúlade s režimom obvodov ostatných súdov, prokuratúry, polície a správnych orgánov.

Podľa ďalšieho argumentu vzhľadom na veľkosť bratislavských okresných súdov sú aj za terajšieho stavu vytvorené podmienky na špecializáciu sudcov na rozdiel od mnohých iných oveľa menších okresných súdov v rámci Slovenska.

Aj vo vzťahu k zjednoteniu rozhodovania sudcov zámer nemá význam, pretože rozdielna rozhodovacia prax je aj medzi sudcami na tom istom súde,“ hovorí Javorčíková.

Úspory v rámci správy súdov sú podľa ZOJ úplne zanedbateľné popri nutných veľkých finančných nákladoch spojených so získaním vhodnej budovy a so sťahovaním súdov.

ZOJ sa pri svojich tvrdeniach odvoláva aj na predbežnú analýzu sudcov Okresných súdov Bratislava II., IV. a V. a analýzu podpredsedu Krajského súdu v Bratislave Borisa Tótha.

Návrh na reformu bratislavských súdov chce ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská predložiť na pripomienkovanie do leta. Zámer predstavila koncom apríla na zasadnutí Súdnej rady. Vzniknúť by mal jeden mestský súd alebo štyri špecializované mestské súdy pre územie hlavného mesta a okres Senec. Žitňanská podľa vlastných slov ešte nemá vyhodnotené, ku ktorej alternatíve sa prikloní. Pripustila, že do pripomienkovania posunie obe alternatívy.