Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zrušenie doplnkových hodín by bolo na škodu, tvrdia pacienti aj lekári

Ilustračné foto. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Ministerstvo zdravotníctva sa zhoduje s premiérom v tom, že dochádza k hrubému politickému zneužívaniu témy doplnkových ordinačných hodín opozíciou.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Pacienti i lekári sú sklamaní z možného rušenia doplnkových ordinačných hodín, ktoré avizoval premiér Robert Fico (Smer-SD). Pre TASR to povedali predstavitelia Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) a Asociácie súkromných lekárov (ASL).

"Ak by tento návrh padol, bolo by nám to ľúto,"
povedala pre TASR Mária Lévyová z Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP). "Bolo by to veľkým sklamaním," doplnil šéf ASL Marián Šóth. Obaja sú zvedaví, ako to dopadne. Je im ľúto, že diskusia už nie je odborná, ale spolitizovaná. Lévyová označila doplnkové ordinačné hodiny za dobrý nápad. Šóth o nich hovorí ako o "naštartovaní systémových zmien aj z hľadiska zdravotného poistenia do budúcna".

Fico v piatok povedal, že je pripravený úplne zrušiť doplnkové ordinačné hodiny, v rámci ktorých by sa pacienti mohli objednať k lekárovi za maximálnu úhradu 30 eur. Spomínanú zmenu schválili poslanci tento týždeň, účinná má byť od 1. mája 2018.

Premiérovi sa nepáči, že "opozícia hovorí o poplatkoch a túto tému zneužíva". Rušenie doplnkových ordinačných hodín je podľa neho krajnou možnosťou. Koalícia sa teraz bude snažiť robiť takú legislatívnu zmenu, "aby ju nikto neprávom neobviňoval z toho, že zavádza poplatky v zdravotníctve".

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR sa zhoduje s premiérom v tom, že dochádza k hrubému politickému zneužívaniu témy doplnkových ordinačných hodín opozíciou. Ako konkrétne by sa ich fungovanie malo vyriešiť, však zatiaľ nehovorí. Rezort opakovane odmietol, že by išlo o zavádzanie poplatkov v zdravotníctve.

Avizuje, že tému bude riešiť s poslancami parlamentného zdravotníckeho výboru. "V spolupráci s výborom pre zdravotníctvo pripraví do účinnosti tohto zákona takú právnu úpravu, ktorá znemožní zavádzanie občanov a politické zneužívanie tejto témy," povedala hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Doplnkové ordinačné hodiny by mali byť od mája pre všeobecných lekárov a špecialistov nepovinné. Pacient sa v rámci nich má objednať, za vyšetrenie si bude musieť zaplatiť, keďže nebude hradené z verejného zdravotného poistenia. Maximálna suma bude 30 eur. Zákon ešte musí podpísať prezident SR, parlament ho už schválil.

O zavedení doplnkových ordinačných hodín hovoril minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) začiatkom roka. Od nápadu sa nakoniec po kritike lekárov upustilo. Drucker vtedy hovoril o tom, že na doplnkové ordinačné hodiny, ktoré chcel zaviesť od budúceho roka, ešte nevyzrela doba. Na konci tohto roka si však návrh osvojili koaliční poslanci zdravotníckeho výboru. Predpísané lieky či ďalšie zdravotné výkony, ktoré lekár indikuje, budú aj v tomto čase hradené zdravotnou poisťovňou.