Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Rašiho úrad: Zrušenie výpisov ušetrí vyše 13 milónov eur a čas

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V septembri už rodičia nebudú musieť nikde nosiť potvrdenie o návšteve školy, ktorých sa ročne vydá 1,5 milióna kusov.

Bratislava 15. januára (TASR) - Zrušenie výpisu z obchodného a živnostenského registra, z katastra nehnuteľností, katastrálnej mapy a z registra trestov, ktoré úrady nemajú pýtať od fyzických osôb a podnikateľov, ušetrí ročne vyše 13 miliónov eur a vyše 620.000 hodín. Uviedol to v utorok pre TASR Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) v reakcii na vyjadrenia o antibyrokratických opatreniach úradu od nezaradeného poslanca NR SR a predsedu mimoparlamentnej strany Spolu - občianska demokracia Miroslava Beblavého.

Poslanec okrem iného povedal, že vicepremiér Richard Raši (Smer-SD) si podľa neho robí kampaň na tom, že zrušili nutnosť nosiť výpisy z registrov na úrady. Raši a minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) majú k dispozícii stovky úradníkov a miliónové rozpočty a podľa neho vrcholom ich snaženia je zrušiť povinnosť nosiť niektoré výpisy. Odborníčka strany Jaroslava Lukačovičová prezentovala návrhy, ktoré majú v 9 zákonoch riešiť 12 byrokratických nezmyslov.

V septembri už rodičia nebudú musieť nikde nosiť potvrdenie o návšteve školy, ktorých sa ročne vydá 1,5 milióna kusov, a plánuje sa aj zrušenie potvrdení o nedoplatkoch na daniach, sociálnom a zdravotnom poistení, pripomína ÚPVII svoje ďalšie kroky v boji proti byrokracii.

"Pán poslanec si však neuvedomuje, že na to musia byť pripravené nielen informačné systémy jednotlivých úradov, ale aj legislatíva, keďže len zrušenie štyroch výpisov si vyžiadalo zmenu 168 zákonov," konštatoval úrad.

ÚPVII uviedol, že nastavuje informačné systémy tak, aby zásada jedenkrát a dosť, pokiaľ štát už informáciu má, nebude ju pýtať od občana, platila v čo najširšom rozsahu.