Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zrušenie zákona o významných investíciách by bolo návratom k fair play

Peter Osuský Foto: TASR/Michal Svítok

Tvrdí to Peter Osuský.

Bratislava 20. septembra (TASR) – Mestá a obce sú podľa opozičného poslanca NR SR zo SaS Petra Osuského v súčasnosti vyradené z rozhodovania o výstavbe veľkých investícií. Umožňovať to má zákon o niektorých opatreniach týkajúcich sa prípravy významných investícií, ktorého novelu z dielne poslancov Smeru-SD prijala Národná rada (NR) SR v júni tohto roku a začala platiť od augusta.

Osuský preto dnes Národnej rade (NR) SR predložil návrh na zrušenie tohto zákona. "Domnievam sa, že predložený návrh vracia veci do ústavného stavu," vyhlásil poslanec. Teda do stavu, keď podľa neho nemôže vláda, a to akákoľvek, nielen vláda Smeru-SD, rozhodnúť ponad hlavy orgánov mesta či obce, čo na ich teritóriu v takzvanom vyššom záujme postaví.

Ako príklad uviedol investora, ktorý by sa rozhodol v Bratislave na Námestí Slobody pred Úradom vlády SR postaviť fabriku, v ktorej zamestná 310 ľudí. "Čisto teoreticky by mohla byť takáto fabrika schválená bez vyjadrenia príslušnej mestskej časti, na území ktorej vznikne," opísal Osuský. A to preto, lebo dodrží zákonnú podmienku, že v nej vznikne minimálne 300 pracovných miest a odsúhlasila by ju vláda. "Iste, je to absurdná predstava, ale je to len ukážka toho, k čomu môže viesť to, keď sa na základe prijatého zákona obchádzajú práva miestnych štruktúr a zástupcov občanov v akomsi vyššom záujme," dodal Osuský.

Domnieva sa preto, že jeho návrh by bol návratom k fair play a k ústavnosti pre všetkých. Nemyslí si však, že bude mať dlhú životnosť, a teda, že ho poslanci NR SR schvália. Návrh totiž nepodporuje strana Smer-SD, ktorá má v parlamente väčšinu.

Podľa poslanca vládneho Smeru-SD Zoltána Daniša však nie je interpretácia súčasného zákona taká jednoduchá a podľa neho sa nevylučujú samosprávy z rozhodovania o významných investíciách. Obec totiž podľa Daniša sama vymedzuje územný plán, a teda určuje, kde môže byť napríklad priemyselný park. "Nepredstavujme si to tak, že niekto príde a niekde si postaví fabriku," uviedol Daniš. Preto Osuského návrh rozhodne nepodporí.