Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zsolt Simon nevstúpi do klubu Mosta, ak strana pôjde so Smerom a SNS

Zsolt Simon Foto: TASR/Ján Siman

Tak, ako som avizoval už pred voľbami, dnes na predsedníctve som oznámil, že neviem podporiť vládu Smeru, SNS, Mosta-Híd a trosiek Siete, uviedol Simon.

Bratislava 15. marca (TASR) - Podpredseda Mosta-Híd Zsolt Simon nevstúpi do poslaneckého klubu svojej strany, ak tá podpíše koaličnú zmluvu so Smerom-SD a SNS. Oznámil to na dnešnom predsedníctve strany, ktoré riešilo návrh programových priorít pre možnú budúcu vládu Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a #Siete. Simon preferuje úradnícku vládu a predčasné voľby. Spojenia so Smerom-SD a SNS podľa neho privedú Most-Híd do zániku.

"Tak, ako som avizoval už pred voľbami, dnes na predsedníctve som oznámil, že neviem podporiť vládu Smeru, SNS, Mosta-Híd a trosiek Siete. Preto ak strana Most-Híd podpíše koaličnú zmluvu a vstúpi do takejto vlády, nevstúpim do poslaneckého klubu Mosta-Híd," uviedol Simon.

Vstup do vlády so Smerom a SNS nie je podľa neho v súlade so záujmami členov strany Most-Híd ani jej voličov. "Takýto krok bude znamenať koniec strany Most–Híd," upozornil Simon, ktorý je zakladajúcim členom strany. Uprednostňuje úradnícku vládu a predčasné voľby. "Boli by pre občanov Slovenska lepším riešením," myslí si.

Pripomína, že za marazmus, v ktorom sa krajina nachádza, môžu dve vlády Roberta Fica (Smer-SD). "Moje skúsenosti mi nedovoľujú konať iným spôsobom. Moje hodnotové priority sa nezmenili," odôvodňuje svoje rozhodnutie Simon. Zároveň vyzýva členov Republikovej rady, ktorá má podľa neho ako jediná rozhodnúť o vstupe Mosta-Híd do vlády, aby na rokovaní odmietli vládu so Smerom-SD a SNS.

Oznam!Tak ako som avizoval už pred voľbami, dnes na predsedníctve som oznámil, že neviem podporiť vládu Smeru, SNS ,...

Posted by Simon Zsolt on 15. marec 2016


Simon nie je jediný z poslancov, ktorí odmietajú formujúcu sa vládu. Odchody v prípade podpisu koaličnej zmluvy avizujú aj Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík, ktorí v takom prípade opustia #Sieť. Macháčková a Petrík zostanú nezaradené poslankyne, Beblavý zatiaľ nepovedal, či sa vzdá poslaneckého mandátu.

Ak by koalíciu nepodporili len títo štyria poslanci, kabinet Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a Siete by mal oporu v 81 poslancoch. Údajne však nie sú vylúčené ani ďalšie odchody.

Strata poslancov môže znamenať pre strany aj stratu poslaneckého klubu. #Sieť by bez trojice Beblavý, Macháčková, Petrík nezostavila klub, keďže na to treba aspoň osem poslancov a mala by ich len sedem. Most-Híd by bez Simona klub zostavil, keďže by mal 10 členov. Údajne však Simon nemusí byť jediný, kto do klubu nevstúpi. Predseda Béla Bugár ešte v pondelok (14.3.) hovoril, že odchody z klubu Mosta-Híd zatiaľ nehrozia.