Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Zs. SIMON: Poľovníctvo dnes už nie je pre každého

Na snímke poslanec NR SR Zsolt Simon. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Poľovníctvo dnes už nie je pre každého, loviť môže len ten, kto na to má peniaze. Hovorí to poslanec a poľovník Zsolt Simon (Most-Híd). "Dnes už nie je možné hovoriť o všeľudovom poľovníctve.

Bratislava 22. mája (TASR) - Poľovníctvo dnes už nie je pre každého, loviť môže len ten, kto na to má peniaze. Hovorí to poslanec a poľovník Zsolt Simon (Most-Híd). "Dnes už nie je možné hovoriť o všeľudovom poľovníctve. Je to koníček pre úplných nadšencov a pre tých, ktorí na to majú. Obyčajný človek má obmedzené možnosti výkonu poľovného práva. Je to veľmi drahý koníček," povedal pre TASR.

Náklady na poľovanie sú podľa neho stále vyššie. Budúci poľovník si musí podľa Simona urobiť poľovnícky kurz, skúšky na získanie zbrojného pasu, zaplatiť poistné, tiež členské v Slovenskej poľovníckej komore a v poľovníckom združení. "A to ešte nehovoríme o oblečení, zbrani a doprave do revíru. Aby mohol človek ísť poľovať, stojí to najmenej okolo 1500 až 2000 eur," vyčíslil Simon. Je to síce podľa neho veľa, ale napriek tomu stále lacnejšie ako v zahraničí. "Keby sme porovnali len Rakúsko a Slovensko, tak u nás je to stále ešte lacnejšie," povedal.

Čo vníma Simon ako problém, je fakt, že bez členstva v Slovenskej poľovníckej komore nie je možné legálne poľovať. "Je to paradox, lebo zákon síce nehovorí, že musíte byť členom komory, ale ak ním nie ste, nedostanete poľovný lístok. A ten na poľovanie potrebujete," vysvetlil Simon. Pripomenul, že tento zákon je na Ústavnom súde SR.

Simon by tiež bol rád, keby bol poľovný lístok doživotný. Dnes sa musí obnovovať každých päť rokov. "Je to zbytočné. Mal by byť na celý život. Je to ako keď skončíte vysokú školu. Diplom máte na celý život. Aj tu, keď vás naučia, aby ste vedeli rozlíšiť srnku od jeleňa, tak to budete vedieť celý život. Ja by som bol za celoživotný poľovný lístok," uviedol. Dnes dostanú celoživotný lístok poľovníci po dovŕšení 62 rokov.