Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Zs. SIMON: P. Žiga prenajal po voľbách jaskyňu bez výberového konania

Na archívnej snímke Zsolt Simon Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zmluvu, ktorou štát pripravil jaskyňu ako prírodné bohatstvo na prenajímanie, a potom ju bez výberového konania prenajal občianskemu združeniu, označil za svinstvo najväčšieho rázu.

Bratislava 31. marca (TASR) – Bývalý šéf Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Peter Žiga (Smer-SD) prenajal po parlamentných voľbách Brestenskú jaskyňu bez výberového konania Občianskemu združeniu Pegas Slovakia za sumu 1200 eur ročne vrátane dane z pridanej hodnoty (DPH) do konca roka 2018. Uviedol to dnes na tlačovej besede nezaradený poslanec Národnej rady SR Zsolt Simon.

"Brestenská jaskyňa je jediná, ktorá je pripravená na sprístupnenie od tohto roku v Západných Tatrách na území TANAP-u. Jej vchod sa nachádza neďaleko Múzea oravskej dediny v katastri obce Zuberec, kde je (ročná) návštevnosť okolo 70.000 ľudí. Je to teda lokalita s vysokou potenciou,"
priblížil Simon. Poznamenal, že podľa internetovej stránky Správy jaskýň sa priemerné vstupné do hocijakej jaskyne pohybuje od päť do osem eur na osobu. "Ak len polovica zo 70.000 návštevníkov navštívi spomínanú jaskyňu, tak ide o celkom dobrý biznis," povedal.

Upozornil, že súhlas – rozhodnutie Okresného úradu Žilina z 13. októbra 2015, na prevádzkovanie predmetnej jaskyne má pritom Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR – Správa slovenských jaskýň Liptovský Mikuláš, a nie žiadne občianske združenie. ŠOP dostala pritom od MŽP SR "na zlepšenie informovanosti o jaskyniach Oravy" 93.177,12 eur. "Tieto peniaze boli do konca roku 2015 použité na sprístupnenie predmetnej jaskyne, napríklad na vybudovanie brány, schodiska, chodníkov a bezpečnostných opatrení," zdôraznil.

Spresnil, že zmluva medzi ŠOP a občianskym združením bola uzavretá 9. marca 2016, zverejnená bola v Centrálnom registri zmlúv 10. marca a nadobudla účinnosť 11. marca 2016.

Simon uvedenú zmluvu, ktorou štát pripravil jaskyňu ako prírodné bohatstvo na prenajímanie, a potom ju bez výberového konania prenajal občianskemu združeniu, označil za "svinstvo najväčšieho rázu". Vyzval preto súčasného šéfa MŽP SR Lászlóa Solymosa (Most-Híd), aby zmluvu o nájme jaskyne za 100 eur mesačne okamžite zrušil a vyvodil aj zodpovednosť.

"Očakávam promptné konanie a verejné vysvetlenie. Rád si k tomu vypočujem aj názor pána premiéra (Roberta Fica), či súhlasí s takýmto postupom pri využívaní štátneho majetku. Vyzývam premiéra, aby sa k tejto kauze verejne vyjadril. Ide o exemplárny prípad prírodného bohatstva, keď štát pripravil majetok na podnikanie a prenajal ho niekomu inému. Štátna jaskyňa, štátne bohatstvo, náklady na sprístupnenie jaskyne znáša štát a príjem má nejaký súkromník,"
dodal.

"Poslanec Zsolt Simon zavádza a klame verejnosť. Kompetenciu uzavrieť takúto zmluvu má výhradne Štátna ochrana prírody ako rezortná organizácia a nie minister. Takmer polovica sprístupnených jaskýň (8 z 20) je dlhodobo v prenájme rôznych občianskych združení alebo samosprávy za nízku, až symbolickú sumu, a nič na tom nezmenili ani predchádzajúci ministri zo strán, ktorých bol členom Zsolt Simon, ani on osobne, keď mal v správe rezort životného prostredia," uviedol pre TASR v reakcii na Simona Maroš Stano, hovorca bývalého šéfa MŽP Petra Žigu, ktorý v súčasnosti vedie Ministerstvo hospodárstva SR.

Minister Peter Žiga podľa Stana ešte 4. júna minulého roka, teda nie pred voľbami, ako tvrdí Zsolt Simon, súhlasil len s tým, že ŠOP smie novú jaskyňu prenajať za štandardných podmienok. "Ďalší postup bol plne v kompetencii Štátnej ochrany prírody," dodal Stano.

ŠOP: Jaskyne v nájme by sa neprevádzkovali, sú pre štát neekonomické

Jaskyne, ktoré sú predmetom nájomného vzťahu, by sa nemohli prevádzkovať, pretože pre štát je ich prevádzka neekonomická. V reakcii na dnešné Simonove vyjadrenia to pre TASR uviedol generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Milan Boroš. ŠOP v súčasnosti podľa Boroša prenajíma 9 jaskýň.

ŠOP má podľa Boroša záujem predviesť jedinečné prírodné bohatstvo verejnosti, čo je vďaka nájmu a spolupráci s miestnymi skupinami možné. "Dlhodobo sa uvažovalo o sprístupnení Brestenskej jaskyne, ale vzhľadom na náklady spojené s prevádzkou to nebolo možné realizovať. Po stretnutí s OZ Pegas a samosprávou obce Zuberec sme sa rozhodli dobudovať a následne prenajať jaskyňu," priblížil ďalej generálny riaditeľ ŠOP.

Pre Brestenskú jaskyňu podľa neho ŠOP žiadala na vybudovanie prehliadkovej trasy celkom 93.652 eur. Teraz je zrejmé, že finančné prostriedky nestačili a do dobudovania prehliadkovej trasy bude potrebné ešte investovať približne 25.000 eur. Tieto náklady už však pôjdu zo zdrojov prenajímateľa, teda OZ Pegas Slovakia.

Na náklady tohto OZ pôjde podľa Boroša aj vybudovanie parkovacích miest, na vybavenie súvisiacich povolení potrebných na schválenie tejto aktivity a taktiež na postavenie drevenej budovy. V nej sa budú skladovať obleky pre návštevníkov jaskyne, budú sa v nej návštevníci prezliekať a bude sa využívať aj na predaj lístkov a suvenírov. "Predpokladajú sa teda ešte celkové investície za približne 80.000 až 100.000 eur, ktoré pôjdu na náklady nájomcu," doplnil.

Aby nedochádzalo k poškodeniu priestorov jaskyne, je podľa jeho slov počet návštevníkov zmluvne obmedzený na 17 osôb počas jedného vstupu. "V žiadnom prípade sa nedá hovoriť o ekonomickom zisku, vzhľadom na uvedené sa do jaskyne za deň dostane maximálne 200 osôb a teda ani omylom nemôže ísť o čísla, ktoré zazneli dnes na tlačovej besede," zdôraznil Boroš.

ŠOP SR sa pre prenájom Brestenskej jaskyne rozhodla podľa slov jej šéfa po zvážení všetkých okolností a na základe dobrej spolupráce zo subjektmi, ktoré už jaskyne prevádzkujú na základe nájomného vzťahu. "Tento spôsob sa ukázal ako najlepší, a to najmä vo vzťahu k verejnosti, kde má návštevník možnosť dostať sa do jaskyne, ktorá by inak z ekonomických dôvodov nebola zo strany štátu prevádzkovaná," dodal Boroš.