Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ŽSR v roku 2015 zrekonštruovali 71 železničných priecestí a 16 zrušili

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Zároveň spravili aj 38 úprav existujúcich priecestných zabezpečovacích zariadení.

Bratislava 10. januára (TASR) - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v roku 2015 opravili alebo zrekonštruovali 71 železničných priecestí a 16 priecestí zrušili úplne. Zároveň spravili aj 38 úprav existujúcich priecestných zabezpečovacích zariadení.

"Bezpečnosť na železničných priecestiach a aj v ich bezprostrednom okolí je dlhodobo jednou z priorít Železníc Slovenskej republiky," konštatovala hovorkyňa spoločnosti Martina Pavliková.

Cieľom železníc je pritom podľa jej slov znižovať celkový počet železničných priecestí, prípadne na tých, ktoré sú nezabezpečené, zvyšovať stupeň zabezpečenia. Pri modernizovaných tratiach na rýchlosť 160 kilometrov za hodinu sa už napríklad podľa európskej legislatívy budujú len mimoúrovňové križovania ciest a koľajníc. Čiže buď nadjazdy, alebo podjazdy.

V súčasnosti je tak na Slovensku 2115 železničných priecestí a priechodov pre peších. Z toho je 1074 zabezpečených a 1041 nezabezpečených. Pre porovnanie, v roku 2014 bolo na Slovensku 2131 priecestí, v roku 2010 to bolo 2220 a v roku 2005 bolo 2479 železničných priecestí.

V roku 2015 prispela k zvýšeniu bezpečnosti na železničných priecestiach podľa ŽSR aj Slovenská správa ciest (SSC). Cestári vybrali 60 priecestí podľa ich technického stavu a miery ohrozenia účastníkov cestnej premávky a upravili na nich vodorovné značenie či vymenili a doplnili zvislé dopravné značenie. Zároveň sa obnovili asfaltové kryty vozoviek až do vzdialenosti 80 metrov od priecestia na obe strany a na blízkosť priecestia upozorňujú solárne LED dopravné gombíky.

Aj napriek tomu však v minulom roku stúpol počet nehôd na železničných priecestiach. Za vlaňajšok sa ich stalo 55 a zahynulo pri nich 14 ľudí a 12 sa ťažko zranilo. V roku 2014 pritom ŽSR zaznamenali 49 nehôd na priecestiach.

Podľa železníc tak správanie ľudí pri prejazde či prechode cez železničné priecestia ukazuje, že naďalej podceňujú priecestia, neuvedomujú si alebo vedome ignorujú hroziace nebezpečenstvo a zbytočne hazardujú so svojím zdravím a zdravím svojich blízkych. ŽSR preto opätovne apelujú na verejnosť, aby prehodnotili svoje správanie pri prechádzaní cez železničné priecestie.