Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

ŽSR chcú rozšíriť duálne vzdelávanie na šiestu strednú školu

Slávnostným prestrihnutím pásky a odhalením pamätnej tabule minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) spolu so zástupcami Železníc SR (ŽSR) a zhotoviteľa stavby oficiálne ukončil rekonštrukciu železničnej trate na rýchlosť 160 kilometrov za hodinu v úseku Trenčianska Teplá – Beluša, 1. júla 2014 v Trenčianskej Teplej. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Práca na železnici, ktorá zabezpečuje dopravu osôb a tovarov, je perspektívna pre šikovných mladých ľudí na celom Slovensku.

Bratislava 12. decembra (Teraz.sk) – Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) ako tradičný zamestnávateľ sa aktívne zapojili do duálneho vzdelávania, aby si pripravili budúcich kvalitných pracovníkov. V aktuálnom školskom roku 2016/2017 nastúpilo do tohto systému 33 žiakov, ktorí študujú v dvoch študijných a dvoch učebných odboroch.

Vzhľadom na počet žiakov, ktorí sú v duálnom vzdelávaní v tomto školskom roku, môžeme konštatovať, že ŽSR sú zaujímavé pre mladých ľudí,“ povedala hovorkyňa železníc Martina Pavliková. Podľa jej slov sú stabilná firma a preto atraktívna. Zaujímavé sú aj rôzne druhy benefitov ako je prospechové štipendium, medzinárodné cestovné výhody, sociálny program ŽSR, práca s modernými zariadeniami, externé štúdium na Žilinskej univerzite v réžii ŽSR a ďalšie.

ŽSR podpísali zmluvu o duálnom vzdelávaní s piatimi strednými odbornými školami z Bratislavy, Martina, Košíc, Šurian a Trenčína a v súčasnosti je v príprave zmluva so šiestou strednou odbornou školou. Hovorkyňa M. Pavliková zdôraznila, že všetci žiaci po úspešnom ukončení štúdia majú garantované prácu v profesii, ktorá zodpovedá ich vzdelaniu a odbornému zameraniu.

Práca na železnici má budúcnosť


Dôležitou okolnosťou pre správcu železničnej infraštruktúry je, že zo železnice odídu v najbližších piatich rokoch silné ročníky skúsených železničiarov a stav pracovníkov treba doplniť o nových. V bratislavskom a trnavskom regióne je aktuálne nedostatok výpravcov, elektromontérov, návestných majstrov, traťových strojníkov a výhybkárov.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Duálne vzdelávanie je jednou z mnohých ciest ako ŽSR získavajú nových zamestnancov, vrátane úradov práce či účasti na veľtrhoch práce. „Uprednostňujeme adaptačný program absolventov vybraných škôl, v rámci ktorého tento rok plánujeme prijať do pracovného pomeru 100 čerstvých absolventov s ukončeným vzdelaním v odbore doprava, elektrotechnika, strojárstvo a stavebníctvo,“ vysvetlila hovorkyňa. Firma spolupracuje aj s odbornými školami, má podpísané rámcové zmluvy so Žilinskou univerzitou a s deviatimi strednými odbornými školami. Ročne poskytuje na našich prevádzkových pracoviskách odbornú prax pre približne sto žiakov a študentov.