Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

ŽSR: Ľudia kladú na koľaje kamene,ohrozuje to dopravu a hrozí im trest

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tvrdšie tresty ale hovoria aj o odňatí slobody. Spomínané konanie možno totiž hodnotiť ako trestný čin všeobecného ohrozenia.

Bratislava 27. februára (TASR) - Na železničných koľajach začínajú pribúdať kamene či rôzne cudzie predmety. Je to nepovolené a ohrozuje to bezpečnosť dopravy, upozornila hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková.

Takéto prípady napočítali ŽSR minulý týždeň tri. So spomínaným problémom však zápasia dlhodobo. Vandali napríklad pred niekoľkými dňami naukladali kamene na obe koľaje v úseku Leopoldov – Veľké Kostoľany. "Na trati Veľké Leváre - Sekule narazil zase rušňovodič na roxor," povedala Pavliková. Kamene naukladané na trati v dĺžke asi piatich metrov nahlásil aj rušňovodič osobného vlaku v úseku Senica – Jablonica.

Vandalom hrozí za takéto konanie trest. V prípade priestupku za to môže hroziť finančný postih. Tvrdšie tresty ale hovoria aj o odňatí slobody. Spomínané konanie možno totiž hodnotiť ako trestný čin všeobecného ohrozenia.

"Prosíme verejnosť, aby bola všímavá, pri akomkoľvek podozrení ohrozenia života či poškodenia majetku nech ľudia kontaktujú políciu, môžu tak zamedziť trestnej činnosti," uviedla Pavliková.

ŽSR vyzývajú ľudí aj na väčšiu opatrnosť na priecestiach, treba dodržiavať zákon o cestnej premávke. Nie raz sa totiž stalo, že auto uviazlo na priecestí a došlo k zrážke. Minulý týždeň sa takáto situácia stala na nezabezpečenom priecestí v železničnej stanici Veľké Kozmálovce. K zraneniu účastníkov nehody nedošlo. "Pri prejazde cez priecestia treba byť pozornejší," dodala Pavliková.