Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Vlani horeli najčastejšie suché porasty v ochrannom pásme železnice

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Železnice Slovenskej republiky zaznamenali v roku 2016 na svojich železničných dráhach celkovo 86 požiarov.

Bratislava 24. februára (TASR) - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v roku 2016 na svojich železničných dráhach 86 požiarov. Počet vlastných požiarov klesol na 62, čo je o 41 menej ako v roku 2015. V roku 2016 bol počet požiarov najnižší za posledných päť rokov. Vzniknuté škody pri troch vlastných požiaroch boli vyčíslené na 180.666 eur, uchránené hodnoty na 935.609 eur. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

Pri všetkých druhoch požiarov došlo k medziročnému poklesu, s výnimkou požiarov budov, ich počet stúpol o štyri, celkovo ich bolo sedem. V piatich prípadoch horeli neprevádzkované budovy. Tieto požiare obvykle spôsobujú cudzie nepovolané osoby, najčastejšie bezdomovci, ktorí najmä v zime takéto miesta vyhľadávajú.

Najviac bolo požiarov suchých porastov v ochrannom pásme dráhy. V roku 2016 ich bolo zaznamenaných 40, čo je 64 percent. Pri žiadnom z nich nevznikla škoda. V porovnaní s rokom 2015 sa ich počet znížil o 33. Požiare suchých porastov vznikali predovšetkým nepovoleným vypaľovaním na súkromných pozemkoch, odkiaľ sa preniesli na pozemky v správe ŽSR. Požiare vznikali aj od brzdenia nákladných vlakov.

Najvyššiu škodu spôsobil požiar z 25. júna 2016 v areáli Múzejno-dokumentačného centra v Bratislave. Jeho pravdepodobnou príčinou bolo samovznietenie vplyvom horúceho letného počasia. Vznikol v prístavbe Veľkej vodárne a vzhľadom na vysoké teploty sa rozšíril aj do ďalších priestorov budovy. Pri požiari bola poškodená strecha a výdreva nižšej veže, strecha vysokej veže a interiér východného krídla. Infraštruktúra ŽSR poškodená nebola. ŽSR vyčíslili škodu na 130.000 eur a uchránené hodnoty na 102.587 eur.