Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Počet pracovných úrazov na železniciach v minulom roku poklesol

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Medzi najčastejšie zranenia zamestnancov železníc patrili poranenia horných a dolných končatín napríklad udretia, povrchové poranenia, pricviknutia či natiahnutia.


Bratislava 21. februára (TASR) - Počet pracovných úrazov na slovenských železniciach v roku 2016 poklesol. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) riešili v uplynulom roku celkovo 43 pracovných úrazov, čo je o 12 menej ako v predchádzajúcom roku 2015.

Zároveň sa znížil aj počet závažných prípadov. Kým v roku 2015 zaevidovali železnice štyri prípady ťažkej ujmy na zdraví, rok 2016 sa zaobišiel bez nich, rovnako ako v prípade smrteľných prípadov. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

Medzi najčastejšie zranenia zamestnancov železníc patrili v minulom roku rôzne poranenia horných a dolných končatín napríklad udretia, povrchové poranenia, pricviknutia, natiahnutia alebo natrhnutia, pomliaždeniny, vykĺbeniny, vyvrtnutia či zlomeniny. Niektorí pracovníci sa nevyhli poraneniam hlavy, tváre či chrbtice.

Pod niektoré úrazy sa podľa hovorkyne podpísalo aj nepriaznivé počasie. "Pošmyknutím a následným pádom na zasneženom, zľadovatenom a mokrom teréne vzniklo šesť pracovných úrazov. Išlo napríklad o profesie ako vedúci posunu, dozorca výhybiek či robotník v doprave," uvádza Pavliková. Rovnaký počet úrazov zaznamenali aj pri manipulácii s koľajnicami a podvalmi, tým sa nevyhli majstri železničných tratí a stavieb, traťoví robotníci či zámočníci koľajových konštrukcií.