Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Sudcovia vyjadrili podporu sudkyni, ktorá tento týždeň čelila útoku

Ilustračné foto. Foto: TASR

Muža, ktorý tento týždeň strieľal z plynovej pištole na Albrechtovej ulici v Bratislave, polícia po incidente zadržala. Čelí obvineniu z útoku na verejného činiteľa.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Združenie sudcov Slovenska (ZSS) vyjadruje verejnú podporu sudkyni Mestského súdu Bratislava II, ale i ďalším sudcom, ktorí pri výkone svojho povolania čelia rôznym formám útokov. Združenie to uviedlo v reakcii na útok na sudkyňu, ku ktorému malo dôjsť tento týždeň na Albrechtovej ulici v bratislavskom Ružinove.

"Nemenej alarmujúcim je však aj z doposiaľ dostupných informácií vyplývajúce zistenie, že dotknutou sudkyňou zvolený procesný postup bol dôsledkom zlyhaní na strane orgánov verejnej moci pri poskytovaní súčinnosti súdom," uvádza sa vo vyhlásení združenia, ktoré TASR poskytol jeho prezident František Mozner.

ZSS zároveň vyzvalo všetky zainteresované subjekty, "aby v rámci svojich kompetencií urýchlene prijali účinné opatrenia smerujúce k odstráneniu tohto neprípustného stavu, pri ktorých príprave zároveň ponúka odborné vedomosti a profesionálne skúsenosti svojich členov".

Združenie opakovane upozornilo, že vyjadrenia politikov dlhodobo prekračujú hranice prípustnej kritiky súdov a ich rozhodnutí, pričom nezriedka majú charakter až osobných útokov voči sudcom pre ich rozhodovaciu činnosť.

Takéto konanie vrcholných predstaviteľov verejnej moci je podľa ZSS spôsobilé nielen podkopať dôveru verejnosti v justíciu, ale zároveň znižuje autoritu súdnictva. "Z tohto pohľadu tak nesú svoj diel zodpovednosti i za nedávny útok na sudkyňu Mestského súdu Bratislava II pri výkone jej povolania," uvádza sa vo vyhlásení ZSS.

Muža, ktorý tento týždeň strieľal z plynovej pištole na Albrechtovej ulici v Bratislave, polícia po incidente zadržala. Čelí obvineniu z útoku na verejného činiteľa.