Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Zs.Simon: Heger priznal,že nevie vládnuť,treba menovať úradnícku vládu

Na archívnej snímke predseda Maďarského fóra Zsolt Simon. Foto: TASR – Jakub Kotian

Reagovali tak na aktuálnu situáciu vo vláde a na štvrtkový (4. 5.) príhovor Hegera vo verejnoprávnej televízii.

Bratislava 5. mája (TASR) - Dočasne poverený premiér Eduard Heger sa priznal, že nevie vládnuť a že nesie zodpovednosť za chaos v krajine. Prezidentka SR Zuzana Čaputová by mala menovať úradnícku vládu. Vyhlásili to líder mimoparlamentného Maďarského fóra Zsolt Simon a predseda Občianskych demokratov Slovenska Pavel Macko na piatkovej tlačovej konferencii. Reagovali tak na aktuálnu situáciu vo vláde a na štvrtkový (4. 5.) príhovor Hegera vo verejnoprávnej televízii.

"Doteraz tvrdili, že vedia vládnuť. Vo štvrtok sa Heger priznal, že sú strojcami chaosu v tejto krajine," uviedol Simon. Po vystúpení premiéra v televízii podľa neho prezidentka nemá inú možnosť, len menovať úradnícku vládu. "Keď táto krajina prežila tri roky vlády chaosu pod vedením Igora Matoviča a Eduarda Heger, tak prežije aj úradnícku vládu do predčasných volieb," dodal. Hegerov prejav, navyše, Simon vníma aj ako prejav snahy udržať sa vo funkcii, aby mohol z vládnej pozície robiť predvolebnú kampaň.

Simon s Mackom odmietli predvolebnú spoluprácu s Hegerovými Demokratmi. "Ak nevedeli vládnuť v tejto podobe poverenej vlády, prečo by mali vedieť vládnuť ako strana," poznamenal Simon. Macko dodal, že Slovensko potrebuje kvalifikovanú vládu. "Demokrati nie sú alternatíva," vyhlásil s tým, že na Slovensku sú stovky šikovnejších zodpovednejších ľudí.

V súvislosti s odchodom Samuela Vlčana z funkcie ministra pôdohospodárstva pre kauzu dotácie pre jeho firmu Simon podotkol, že rovnako zodpovedný je aj dočasne poverený šéf envirorezortu Ján Budaj, ktorého ministerstvo o prideľovaní dotácie rozhodovalo.