Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Chovanec: Tri nové zariadenia na využitie odpadu sú pre SR minimum

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zväz odpadového priemyslu považuje za dôležité, aby bol odpad spracovaný tam, kde vzniká, a necestoval stovky kilometrov.

Bratislava 3. januára (TASR) - Tri nové zariadenia na energetické využitie odpadu (ZEVO) sú podľa Zväzu odpadového priemyslu (ZOP) pre Slovensko povinné minimum. V ideálnom scenári by mal mať ZEVO každý kraj, a to nielen pre množstvo produkovaného odpadu, ale aj pre existenciu systému centrálneho zásobovania teplom. Pre TASR to uviedol generálny riaditeľ ZOP Ján Chovanec.

Slovensko by v čo najvyššej miere malo začať využívať energetický potenciál odpadu. Preto by sa podľa Chovanca mali budovať moderné technológie premieňajúce odpad na teplo a elektrickú energiu. "Práve centrálne zásobovanie teplom je to, čo každé ZEVO na svoju prevádzku potrebuje - odovzdať ekologické teplo, ktoré energetickým využitím odpadu vznikne a ktoré môže nahradiť časť fosílnych zdrojov výroby tepla," povedal Chovanec.

Zväz považuje za dôležité, aby bol odpad spracovaný tam, kde vzniká, a necestoval stovky kilometrov. "Okrem nechcenej uhlíkovej stopy sa vysokými prepravnými vzdialenosťami jeho spracovanie zbytočne predražuje, na čo doplácajú ako samosprávy, tak ich obyvatelia," podotkol riaditeľ ZOP.

Najvhodnejším miestom na výstavbu ZEVO je podľa Chovanca tzv. brownfield, kde už je vybudovaná infraštruktúra, na ktorú sa dá napojiť. To však nie je jediným predpokladom úspešnosti projektu. "Pri výbere lokality zohrávajú rolu aj iné dôležité kritériá, ako napríklad doprava či veľkosť alebo tvar pozemku, ktoré môžu mať vplyv na výber najvhodnejšej lokality aj mimo zastavaného územia," tvrdí.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v rozhovore pre TASR uviedol, že na Slovensku by sa uživili tri nové ZEVO. Stavať by sa mohli v starých areáloch podnikov alebo na miestach, kde sú nejaké environmentálne záťaže. Nové zariadenia by podľa neho mali byť na rakúskej ekologickej úrovni. Prijať rozhodnutie o výstavbe dostatočného množstva spaľovní má vláda vo svojom programovom vyhlásení.