Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VÉGHOVÁ: Štáty Vyšehradskej štvorky idú vlastným smerom

Na archívnej snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico, predsedníčka vlády Poľska Beata Szydlová, predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka a predseda vlády Maďarskej republiky Viktor Orbán počas spoločného fotenia. Foto: TASR - Michal Svítok

Jednota Vyšehradskej štvorky je momentálne minulosťou, no rozpad zoskupenia nehrozí, pretože Poľsko, Maďarsko, Česko a Slovensko stále viac oblastí spája, ako rozdeľuje.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Jednota Vyšehradskej štvorky (V4) je momentálne minulosťou, no rozpad zoskupenia nehrozí, pretože Poľsko, Maďarsko, Česko a Slovensko stále viac oblastí spája, ako rozdeľuje. V rozhovore pre TASR to povedala analytička Centra pre európsku susedskú politiku v Budapešti Zsuzsanna Véghová. V Bratislave vystúpila 27. októbra na konferencii Rozvoj a demokracia.

Podľa Véghovej silná jednotná pozícia V4 z roku 2015, keď odmietla povinné kvóty, už neplatí, jednotlivé štáty idú rozdielnym smerom.


Silnie spolupráca Poľska a Maďarska


"Cítiť silnejúcu spoluprácu medzi Poľskom a Maďarskom, ktorá je postavená na spoločnom ideologickom základe a vnímaní európskej politiky. Napokon Viktor Orbán spolu s Jaroslawom Kaczyňským vyhlásili, že chcú začať kultúrnu kontrarevolúciu v EÚ a prezentujú tak svoj pohľad, ako by mala únia vyzerať. Úplne iný vývoj vidno v Českej republike, ktorá posilňuje spoluprácu s Nemeckom. To je rozdielny smer, než nastolilo Maďarsko a Poľsko, ktoré vystupujú k nemeckej politike omnoho viac konfrontačne. Pre Slovensko, predsedajúcu krajinu EÚ, je preto výzva, aby sa pokúsilo aj V4 dostať späť na rovnakú vlnu a nasmerovať ju opäť na viac proeurópsku cestu," zdôraznila Véghová s tým však, že je to veľmi náročná úloha, pretože okrem migračných kvót V4 nedokáže byť na európskej úrovni jednotná. "V súčasnej európskej agende nenachádzam tému, kde by dokázala V4 zaujať silné a spoločné stanovisko," dodala Véghová.

Napriek súčasným rozdielom nehrozí rozpad zoskupenia, ktoré začalo spolupracovať pred viac ako štvrťstoročím. "V4 zažila rozdielnosti aj v minulosti a prežila to. Jej členovia hľadajú agendu, ktorá ich spája. Pokiaľ sú v nejakej téme rozdiely, odložia ju. Do budúcnosti si myslím, že je potrebné v mnohých oblastiach vyšehradskú spoluprácu oživiť," upozornila Véghová.

Názory V4 na energetiku



K oblastiam prioritného záujmu pre V4 patrí energetika, hoci aj v nej majú členovia zoskupenia rozdielne priority a záujmy. "Krajiny používajú rozdielny energetický mix. Kým napríklad Maďarsko kladie väčší dôraz na jadrovú energetiku, Poliaci preferujú výrobu energie z uhlia. Napríklad ani pri téme výstavby plynovodu Nordstream 2 nemá V4 úplne jednotnú pozíciu. V čom je zhoda, to je posilnenie severojužného plynovodného prepojenia, ktoré by malo zvýšiť energetickú bezpečnosť V4," uzavrela Véghová.