Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Zvierací ombudsman chce sprístupniť umiestňovanie zvierat do DSS

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na SR sú zariadenia, ktoré si uvedomujú pozitívny vplyv zvierat na psychické a fyzické zdravie ľudí v domovoch, konštatuje Schneiderová.

Bratislava 1. februára (TASR) - Iniciatíva Zvierací ombudsman chce dosiahnuť zmenu v prístupe umiestňovania zvierat do domovov pre seniorov či domovov sociálnej starostlivosti (DSS). Prístup klientov k zvieratám je iba na rozhodnutí daného zariadenia. Informovala o tom Katarína Schneiderová z tímu Zvieracieho ombudsmana.

Iniciatíva poukazuje na to, že odchod do zariadenia sociálnych služieb nie je pre človeka jednoduchý. Podľa Zvieracieho ombudsmana je to náročnejšie vtedy, ak musí človek opustiť svoje domáce zviera.

"V súčasnosti totiž neexistuje žiadna zákonná prekážka, ktorá by bránila, aby nemohol mať prijímateľ sociálnych služieb pri sebe zviera, pokiaľ sa o neho dokáže postarať, alebo aby ho nemohol aspoň pravidelne vidieť počas návštev," tvrdí Schneiderová.

Na SR sú zariadenia, ktoré si uvedomujú pozitívny vplyv zvierat na psychické a fyzické zdravie ľudí v domovoch, konštatuje Schneiderová. Približuje, že mnohé sa venujú animoterapii systematicky, iné pritúlili zatúlané zvieratá alebo majú malú minifarmu, kde sa seniori či znevýhodnení môžu o zvieratá starať.

Téme zraniteľných a zvierat sa dlhodobo venuje aj komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská. Tá od začiatku podporuje iniciatívu Zvieracieho ombudsmana. Počas 100 monitorovacích návštev v rôznych zariadeniach sociálnych služieb za uplynulých takmer šesť rokov zaznamenala Stavrovská zvieratá približne v polovici z nich.

"Bola by som rada, ak by sa v tejto téme podarilo odstraňovať predsudky voči zvieratkám, pretože napomáhajú ľuďom v zariadeniach sociálnych služieb prekonávať pocity osamelosti, naštartovať určité uzdravovacie procesy či trénovať motoriku," podotkla Stavrovská. Dodala, že zmysel pre klientov v zariadení má aj to, že sa majú o koho starať.