Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

ZVJS: Cez sviatky je venovaná pozornosť aj duchovným aktivitám

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Palkovič

Pre väznené osoby sú pripravené aj rôzne záujmové a športové aktivity, napríklad besedy, rozhovory, kvízy, prednášky, ale aj rôzne turnaje, spoločenské hry či koncerty.

Bratislava 23. decembra (TASR) - Počas vianočných sviatkov je vo väzniciach venovaná pozornosť aj duchovným aktivitám. V jednotlivých ústavoch je k dispozícii duchovná služba. Vysluhovanie bohoslužieb je realizované prostredníctvom väzenských kaplánov a pastorov, podľa záujmu väznených osôb. TASR o tom informovala hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská.

Väznení majú individuálnou formou možnosť využiť čas aj na duchovné rozhovory alebo spovedanie. "O duchovnú alebo pastoračnú službu môže požiadať každá väznená osoba individuálne," priblížila hovorkyňa. V prípade, že sa väznená osoba nechce zúčastniť na svätej omši, môže prostredníctvom rozhlasového alebo televízneho vysielania sledovať a počúvať priame prenosy bohoslužieb.

Skauti prinášajú do viacerých ústavov betlehemské svetlo. "Počas sviatkov majú možnosť väznené osoby využívať svoj voľný čas na rôzne kultúrno-osvetové činnosti, ktoré si pre nich pripravil väzenský personál, ale aj tie, ktoré si navrhli sami," doplnila Kacvinská.

Pre väznené osoby sú pripravené aj rôzne záujmové a športové aktivity, napríklad besedy, rozhovory, kvízy, prednášky, ale aj rôzne turnaje, spoločenské hry či koncerty. "Počas sviatkov môžu využiť telefonovanie s blízkymi a priateľmi. Ako je zvykom, počas sviatkov majú väznené osoby povolené sledovať televízne vysielanie do 24.00 h," dodala Kacvinská.

K 22. decembru 2023 sa v ústavoch na výkon väzby a v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody nachádzalo spolu 9732 väznených osôb. Z toho je 1392 obvinených a 8340 odsúdených. Vo výkone väzby a výkone trestu odňatia slobody bolo 40 mladistvých osôb a 502 cudzincov.