Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Počas blížiacich sa sviatkov bude môcť opustiť väznice 202 väzňov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Aj tento rok môžu väznené osoby využiť možnosť opustenia ústavu alebo vychádzky na prechádzku mestom, stretnutie s rodinou alebo zažitia vianočnej atmosféry na vianočných trhoch.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Počas vianočných a novoročných sviatkov bude 202 odsúdeným udelené mimoriadne voľno na opustenie ústavu a povolenie vychádzky mimo ústavu s cieľom návštevy blízkych osôb. TASR o tom informovala hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská.

Najviac odsúdených osôb s minimálnym stupňom stráženia počas sviatkov by malo opustiť brány ústavu Bratislava (111) a Dubnica nad Váhom (21). "Vzhľadom na možný vznik dodatočných prekážok sa môžu jednotlivé počty v závere mierne odlišovať," priblížila hovorkyňa.

Aj tento rok môžu väznené osoby využiť možnosť opustenia ústavu alebo vychádzky na prechádzku mestom, stretnutie s rodinou alebo zažitia vianočnej atmosféry na vianočných trhoch. "Podľa zákona o výkone trestu odňatia slobody možno mimoriadne voľno na opustenie ústavu udeliť odsúdenému ako najvyššiu formu disciplinárnej odmeny za dlhodobé pozitívne výsledky dosahované pri plnení programu zaobchádzania, plnení pracovných povinností, výkone prospešných prác mimo ústavu alebo za vykonanie príkladného činu," dodala.

Odsúdeným umiestneným v otvorenom oddelení možno zároveň udeliť vychádzku mimo ústav až na 48 hodín. "Samozrejme, aj tu platí, že čím vyšší stupeň stráženia, tým väčší rozsah obmedzení pre odsúdeného a väčšia kontrola jeho pohybu. Preto nie na všetkých aktivitách sa môže zúčastniť každá väznená osoba," doplnila Kacvinská.

K 22. decembru 2023 sa v ústavoch na výkon väzby a v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody nachádzalo spolu 9732 väznených osôb. Z toho je 1392 obvinených a 8340 odsúdených. V súčasnosti sa vo výkone väzby a výkone trestu odňatia slobody nachádza 40 mladistvých osôb a 502 cudzincov.