Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Slovensko

Zbor väzenskej a justičnej stráže zatiaľ nemá kamery na rovnošaty

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Palkovič

Zámerom Zboru väzenskej a justičnej stráže je vybaviť kamerami príslušníkov zboru vykonávajúcich štátnu službu či už v priamom kontakte s väznenými osobami, alebo pri zabezpečovaní vstupu do objektov.

Bratislava 1. júla (TASR) - Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) zatiaľ nedisponuje kamerami určenými na služobné rovnošaty svojich príslušníkov. Plánuje vyhlásiť verejné obstarávanie. TASR to potvrdila hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská. Legislatíva od 1. júla oprávňuje prostredníctvom kamier umiestnených na rovnošatách vyhotovovať v určitých situáciách obrazové a zvukové záznamy.

Zámerom ZVJS je vybaviť takýmito kamerami príslušníkov zboru vykonávajúcich štátnu službu či už v priamom kontakte s väznenými osobami, osobami v detencii, alebo pri zabezpečovaní vstupu do objektov, kde zbor zabezpečuje stráženie a ochranu.

"Zboru väzenskej a justičnej stráže boli na tento účel pridelené finančné prostriedky v hodnote 2,2 milióna eur. Zbor pripravil opis predmetu zákazky, následne bol zborom spracovaný bezpečnostný projekt, projektový zámer, prístup k projektu, ktoré boli zaslané Analytickému centru Ministerstva spravodlivosti SR na kontrolu a vypracovanie CBA analýzy," povedala hovorkyňa pre TASR.

Po spracovaní analýzy bude dokumentácia odovzdaná ministerstvu investícií na kontrolu a schválenie. "Po jej odsúhlasení zbor vyhlási na kamery na uniformy príslušníkov zboru verejné obstarávanie," dodala.

Priblížila, že pri zabezpečovaní vnútornej bezpečnosti a poriadku vo väzenských zariadeniach prichádza k rôznym bezpečnostným incidentom, ktorých zaznamenanie má zásadný vplyv na ich následné vyhodnocovanie. "Štandardný kamerový záznam vyhotovený statickou kamerou nedokáže pokryť všetky tieto udalosti, osobitne tie, pri ktorých dochádza k bezprostrednému kontaktu väzenského personálu s väznenými osobami. S cieľom riešenia požiadaviek týkajúcich sa presadzovania práva sa nadobudnutím účinnosti novely zákona vytvára zákonné oprávnenie pre zbor používať pri výkone štátnej služby kamery na služobnej rovnošate," dodala.

Novela zákona o ZVJS z dielne rezortu spravodlivosti upravuje okrem nosenia kamier na služobných rovnošatách aj ustanovenia týkajúce sa sťažností obvineného a odsúdeného. Konkrétne rozširuje okruh osôb, ktoré budú môcť v mene väznenej osoby podávať sťažnosti, o blízke osoby a právnych zástupcov.