Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Otvorenie akademického roka na zvolenskej univerzite bude online

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Opatrenia čakajú aj na viac ako sto zahraničných študentov, ktorí do Zvolena prichádzajú študovať.

Zvolen 22. septembra (TASR) – Štart akademického roka na Technickej univerzite vo Zvolene (TUZVO) bude pre šírenie nového koronavírusu iný, na aký boli doteraz študenti zvyknutí. Zimný semester akademického roka 2020/2021 sa začína v pondelok 28. septembra a jeho otvorenie bude online formou. TASR o tom informovala Tatiana Slivková, ktorá zastrešuje komunikáciu univerzity s médiami.

„Na TUZVO pracuje krízový štáb, ktorý monitoruje situáciu a operatívne prijíma protiepidemiologické opatrenia na zabezpečenie ochrany zdravia študentov a zamestnancov. Zverejňované sú prostredníctvom univerzitných komunikačných kanálov,“ priblížil rektor Technickej univerzity vo Zvolene Rudolf Kropil.

Škola sa však pripravila aj na najhorší scenár vývoja šírenia ochorenia COVID-19, v tomto prípade sa presunie do online priestoru. Učitelia absolvovali školenie, ako využívať aplikácie pre tímovú prácu. V prvých týždňoch chce TUZVO na tento spôsob vzdelávania pripravovať najmä nových študentov. Na online spôsob vzdelávania si na univerzite zabezpečili notebooky a kamery, ktoré budú rozdelené do učební alebo priamo vyučujúcim na katedry.

Opatrenia čakajú aj na viac ako sto zahraničných študentov, ktorí do Zvolena prichádzajú študovať. Z tohto počtu je 79 českých študentov, 19 je z Ukrajiny, ostatní sú z Rumunska, Nemecka, Maroka, Chorvátska a Holandska.

„Všetci musia spĺňať usmernenia schválené krízovým štábom, ktoré vymedzujú podmienky najmä pre študentov prichádzajúcich z rizikových krajín alebo regiónov. U nich sa vyžadujú testy a určitý počet dní strávených v izolačnom centre, ktoré máme zriadené na internátoch,“ doplnil rektor.

V súčasnosti sa už ubytovanie na študentských domoch riadi presným harmonogramom. V každom internáte je zriadená izolačná miestnosť pre prípad, ak by sa u niektorého študenta vyskytli príznaky ochorenia COVID-19. V tomto priestore bude môcť študent počkať na príchod rodiny, prípadne na výsledky testu.