Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Zvolenská nechce, aby zamestnávatelia deformovali postavenie sestier

Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská (druhá sprava) a prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová (prvá sprava). Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská už o situácii a financiách v rezorte dnes rokovala s ministerstvom financií.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská chce apelovať na zamestnávateľov v zdravotníctve, aby odstránili "deformácie" vznikajúce pri zavádzaní nového zákona o minimálnych mzdových nárokoch zdravotných sestier a pôrodných asistentiek. Ten im od apríla priniesol vyššie mzdy, mnohé nemocnice sa však jeho realizácii s argumentom chýbajúcich zdrojov bránia napríklad delením úväzkov sestier. Tie tak majú byť po novom aj administratívne pracovníčky.

"Pacient potrebuje svoju sestru," uviedla šéfka rezortu. Poznamenala, že je pravdou, že aj administratíva je súčasťou práce zdravotníkov, ako však poukázala, nie preto ich v zdravotníckych zariadeniach chceme mať. Vyhlásila, že žiadna sestra by nemala byť pripravená ani o jedno euro z toho, čo jej priznal zákon. "Pevne veríme, že kde je chuť a vôľa, nájde sa aj spôsob a forma riešenia. Verím, že ďalšie rokovania prinesú viac svetla a nádeje," skonštatovala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová.

Na margo výpovedí, ktoré dostali niektoré sestry, pretože nepodpísali nové zmluvy, Lévyová skonštatovala, že tieto prípady sa budú riešiť individuálne za jednotlivé zariadenia. Podľa ich právnej analýzy takéto výpovede neboli v súlade so zákonom. Verí, že výpovede pre sestry budú ojedinelým prípadom a avizovala, že na podporu týchto kolegýň sa pripravujú podporné kroky. Pripomenula, že vzhľadom na dvojmesačné výpovedné lehoty ešte je priestor na dohodu.

Tu bude player


Zvolenská už o situácii a financiách v rezorte dnes rokovala s ministerstvom financií. Priblížila, že nežiadali od neho peniaze, naopak, mali predostrieť návrhy, ako získať financie v rámci rezortu zdravotníctva. Treba podľa jej slov finančné toky v systéme "upratať" tak, aby peniaze išli naozaj za pacientom. Finančné prostriedky má byť pripravená poskytnúť aj štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Mzdy zdravotných sestier od apríla nemajú klesnúť pod určitú hranicu. Účinný totiž začal byť nový zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. Právna norma zvýšila mzdy sestier a pôrodných asistentiek na minimálnu úroveň od 640 eur do 928 eur v závislosti od dĺžky praxe. Spomínaný návrh má mať v tomto roku rok dopad na rozpočet verejnej správy vo výške 77 miliónov eur. Celkovo si však vyžiada najmenej 150 miliónov eur, nakoľko v zmysle platnej právnej úpravy sú zamestnávatelia povinní primerane upraviť odmeňovanie aj ostatných zamestnancov vykonávajúcich práce s porovnateľnou mierou zložitosti, zodpovednosti a namáhavosti.