Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Zvolenská trvá na tom, že aj bez chýbajúcich vrtuľníkov ZZS fungovala

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerka Zvolenská ustála dnešný pokus opozície odvolať ju pre kauzu chýbajúcich záchranárskych vrtuľníkov.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) naďalej trvá na tom, že napriek päťdňovému výpadku dvoch staníc leteckej záchrannej služby, bola na Slovensku riadne zabezpečená záchranná zdravotná služba (ZZS). Po skončení dnešnej mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej sa ju opozícia pokúšala odvolať, zároveň odmietla, že by manažérsky zlyhala a tender na licencie pre letecké záchranky bol zbabraný.

"Všetko prebiehalo podľa zákona," skonštatovala Zvolenská. Žiadny dôvod na vyvodzovanie zodpovednosti či už svojej alebo voči členom výberovej komisie nevidí, keďže všetko podľa jej slov prebehlo, ako malo. Zároveň vyjadrila ľútosť nad tým, že došlo k prepojeniu tendra a tragickej dopravnej nehody, čím mala byť traumatizovaná rodina ženy, ktorá po nej prišla o život. Vystúpenia opozičných poslancov označila za teatrálne.

Ministerka Zvolenská ustála dnešný pokus opozície odvolať ju pre kauzu chýbajúcich záchranárskych vrtuľníkov. V kresle ju podržali všetci prítomní poslanci Smeru-SD. Za vyslovenie nedôvery hlasovala takmer celá opozícia, ktorá dnešné mimoriadne rokovanie parlamentu iniciovala. Proti bol len Štefan Kuffa, Mária Ritomská (obaja OĽaNO) sa zdržala.

Opozičné strany vinili Zvolenskú z toho, že počas piatich septembrových dní, kedy pre chýbajúce licencie nelietali záchranárske vrtuľníky v Bratislave a Trenčíne, nebol na Slovensku riadne zabezpečený záchranný systém. Opozícia tiež poukazovala na prípad 39-ročnej ženy, ktorá prišla o život po dopravnej nehode, pri záchrane ktorej vrtuľník nezasahoval.