Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

S. ZVOLENSKÝ: Slovensko nemá nijakú rodinnú politiku

Na snímke bratislavský arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska Mons. Stanislav Zvolenský. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Zvolenský navrhuje posilnenie spoločenského významu manželstva a úplnej rodiny a vytvorenie funkčnej rodinnej politiky.

Bratislava 25. januára (TASR) – Na Slovensku chýba funkčná rodinná politika. Uviedol to predseda Konferencie biskupov Slovenska a bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský v príhovore v rámci tohtotýždňového stretnutia predstaviteľov Katolíckej cirkvi v kňazskom seminári v Badíne pri Banskej Bystrici.

Jednou z najväčších spoločenských výziev na Slovensku je podľa Zvolenského demografická situácia. "Mnohí si to neuvedomujú, ale našu spoločnosť očakávajú v najbližších desaťročiach v dôsledku rapídneho úbytku detí veľké kultúrne zmeny," priblížil. Tento proces je pritom možné spomaliť prostredníctvom dvoch prostriedkov.

Navrhuje posilnenie spoločenského významu manželstva a úplnej rodiny a vytvorenie funkčnej rodinnej politiky. "V tejto chvíli možno len konštatovať, že Slovensko nemá nijakú rodinnú politiku," zdôraznil Zvolenský.

Podľa jeho slov k formulovaniu rodinnej politiky by malo slúžiť aj nadchádzajúce referendum o ochrane rodiny. "Ak uvažujeme nad ovocím nadchádzajúceho referenda, určite by sa malo stať odrazovým mostíkom pre jej formulovanie," dodal.



Ako ďalej v príhovore Zvolenský povedal, spoločnosť nepomáha žiť ideál manželstva. "Táto situácia je pre Katolícku cirkev veľkou výzvou, aby sme o manželstve a úplnej rodine ako o ideáloch nielen rozprávali, ale zároveň, aby sme ponúkali konkrétnu pomoc rodinám v núdzi," dodal s tým, že v tomto smere už existuje niekoľko centier pre rodinu.

"Je však našou úlohou, aby sme napomohli ich zrodeniu všade tam, kde je to potrebné a možné. Slovenské rodiny totiž očakávajú od svojej cirkvi nielen povzbudenie, ale aj konkrétne prejavy pomoci a solidarity," vysvetlil predseda KBS.