Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Zvoliť kandidátov na sudcov ÚS je povinnosť poslancov, povedal Tomáš

Erik Tomáš Foto: TASR Martin Baumann

Predseda ÚS Ivan Fiačan v stredu v pléne NR SR apeloval na poslancov, aby na aktuálnej schôdzi zvolili potrebný počet kandidátov.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Je povinnosťou poslancov urobiť maximum pre doplnenie potrebného počtu sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Po vystúpení predsedu ÚS SR Ivana Fiačana v parlamente to povedal poslanec Erik Tomáš (Smer-SD). To, či sa koalícia dohodla na konkrétnych menách kandidátov, je podľa jeho slov vecou Koaličnej rady. Zdôraznil, že voľba na septembrovej schôdzi parlamentu bude.

"Je v poriadku, keď predseda ÚS vyzýva na to, aby sa už doplnil potrebný počet ústavných sudcov, aby Ústavný súd nepracoval v obmedzenom režime a je povinnosťou poslancov, urobiť maximum preto, aby sa tak stalo," skonštatoval v súvislosti s vystúpením predsedu ÚS Ivana Fiačana na stredajšom rokovaní parlamentu.

Dodal, že verejnú voľbu Smer-SD nikdy nepodporí. Zopakoval, že ak verejná voľba nájde podporu väčšiny, strana k nej pristúpi. Na otázku, či už je v koalícii dohoda na menách odpovedal, že je to záležitosť Koaličnej rady. "Nie som súčasťou Koaličnej rady, neviem odpovedať na túto otázku. Ale určite sa sudcovia na tejto schôdzi voliť budú," povedal. Zdravotný stav predsedu Smeru-SD Roberta Fica komentovať nechcel.

Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) v stredu oznámil, že termín voľby kandidátov povie v piatok (20. 9.), pravdepodobne však bude v stredu (25. 9.) alebo štvrtok (26. 9.) o 17.00 h. Pri hlasovaní o spôsobe voľby budú mať poslanecké kluby podľa jeho slov voľné ruky. Zároveň potvrdil, že Fico sa v stredu ospravedlnil z účasti na rokovaní parlamentu pre práceneschopnosť. Avizoval tiež, že vo štvrtok (19. 9.) alebo v piatok (20. 9.) bude Koaličná rada.

Predseda ÚS Ivan Fiačan v stredu v pléne NR SR apeloval na poslancov, aby na aktuálnej schôdzi zvolili potrebný počet kandidátov. Zdôraznil potrebu zabezpečiť riadny chod tohto ústavného orgánu. Poukázal pri tom na nefunkčnosť súdu a množiace sa nevybavené podania a nepridelené spisy.

Poslanci majú kandidátov na sudcov ÚS SR voliť na aktuálnej septembrovej schôdzi, vyberať budú zo 16 uchádzačov. Pôjde už o piatu voľbu. Snemovni sa stále nepodarilo zvoliť dostatočný počet kandidátov. Zvoliť by mali ešte štyroch.