Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ZVRAT V KAUZE SÝKOROVCI: Martin B., alias Rus, je vo väzbe v Čechách

Na snímke Ivan C. prichádza na pojednávanie s Róbertom L. a jeho spoločníkmi na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici 12. októbra 2015. Foto: TASR/Branislav Račko

Martin B. už dostal právoplatný trest 21 rokov väzenia, ale v inom procese.

Banská Bystrica 12. októbra (TASR) – K nečakanému zvratu došlo na dnešnom hlavnom pojednávaní na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici v kauze Róberta L. a spol., známych ako sýkorovci. Megaproces mal dnes pokračovať záverečnými rečami a následne vyhlásením rozsudku. Predseda senátu však oznámil, že jedného z obžalovaných, Martina B., prezývaného Rus, zadržala 9. októbra pri Brne česká polícia. Krajský súd v Brne ho dnes zobral už aj do predbežnej väzby, Martin B. sťažnosť voči tomu nepodal.

ŠTS proces so sýkorovcami odročil na 9. až 11. decembra a ako konštatoval predseda senátu, napriek tomu, že dokazovanie už bolo ukončené, musia ho teraz znovu otvoriť a Martina B. vypočuť, ako aj vykonať všetky úkony, podobne ako s ostatnými obžalovanými. Nevylúčil však, že v decembri môže prísť aj na záverečné reči a vyhlásenie rozsudku. Od januára tohto roka, keď sa začal proces, súd konal voči nemu ako ujdenému. Rus bol na úteku niekoľko rokov a bolo na neho vydaných päť zatykačov. Česká strana údajne uistila slovenskú, že proces jeho vydania do našej krajiny prebehne v čo najkratšom čase.

Martin B. už dostal právoplatný trest 21 rokov väzenia, ale v inom procese. Teraz mu hrozí doživotie. Pred ŠTS v Banskej Bystrici totiž čelí obžalobe v kauze vrážd z rokov 1998 a 1999 - za účasť na vražde Miloša Piliara a tiež za pomoc pri vražde Dalera Hlavačku a Romana Deáka. Podobne ako ostatní obžalovaní má na krku aj zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny sýkorovci.

"Úprimne sa teším, že ho chytili. Verím, že sa dokáže, prečo zavraždili môjho syna, a dôjde k potrestaniu vinníkov," reagovala Viera Deáková, matka zavraždeného Romana.

Z obžalovaných je na úteku ešte šéf gangu sýkorovcov Róbert L., známy pod prezývkou Kýbel. Pred súdom sa celkovo zo šiestich starých vrážd zodpovedajú aj Martin K., prezývaný Rybička, Alojz K., známy ako Lojzo Čistič, Ivan C., prezývaný Vinco-Vincko, a Jozef R., prezývaný Potkan. Ten hneď na začiatku procesu požiadal senát ŠTS, aby pojednával v jeho neprítomnosti. Je vo väzbe v Maďarsku.