Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Zvyšovanie výdavkov na obranu chcú opoziční poslanci zakotviť v ústave

Na snímke ukážka bojov. Foto: TASR/Branislav Račko

Navrhujú to opoziční poslanci Daniel Lipšic (nezaradený) Richard Vašečka (OĽaNO) a Juraj Droba (nezaradený). Parlament by mal o ich návrhu rokovať na decembrovej schôdzi, ktorá sa začína 25. 11.

Bratislava 21. novembra (TASR) – Postupné navyšovanie výdavkov na obranu by malo byť zakotvené v Ústave. Navrhujú to opoziční poslanci Daniel Lipšic (nezaradený) Richard Vašečka (OĽaNO) a Juraj Droba (nezaradený). Parlament by mal o ich návrhu rokovať na decembrovej schôdzi, ktorá sa začína 25. 11.

Opoziční poslanci chcú, aby sa od roku 2016 postupne navyšovali výdavky na obranu tak, aby v roku 2020 dosiahli úroveň 1,6 percenta HDP a aby v nasledujúcich rokoch neklesli pod túto hranicu. V súčasnosti dáva Slovensko na obranu približne jedno percento HDP. Politická dohoda s NATO predpokladá, že členské krajiny Severoatlantickej aliancie majú investovať do obrany dve percentá HDP.

Podľa predkladateľov má návrh ústavného zákona dva ciele. "Prvým z nich je zabezpečiť, aby sa z ozbrojených síl Slovenskej republiky postupnými krokmi stali ozbrojené sily, ktoré sú moderne vyzbrojené, ktoré dokážu plniť svoje úlohy, disponujú príslušnou technikou, ako aj dostatočným počtom vhodne vzdelaných a vycvičených vojakov a dôstojníkov," uvádzajú. Súčasný stav armády podľa nich nemožno dlhšie akceptovať.

"Druhým cieľom je zabezpečiť, aby Slovenská republika, ako člen Severoatlantickej aliancie plnila svoje záväzky voči organizácii a tým aj voči spojencom a nemala len povesť toho, kto sa len 'vezie'," vysvetľujú predkladatelia. Zároveň pripomínajú, že výdavky SR na obranu nikdy nedosiahli úroveň dvoch percent HDP.

Na schválenie ústavného zákona je potrebných minimálne 90 hlasov poslancov. Opozícia má 67, osud novely tak závisí od poslancov Smeru-SD.