Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Hádzanári SR prehrali s Ruskom, Ďuriš tvrdí, že rozhodli detaily

Na snímke slovenskí reprezentanti v hádzanej Ľubomír Ďuriš (v popredí) a Matej Mikita počas tréningu Foto: TASR Pavel Neubauer

Slováci chceli dať zabudnúť na stredajšiu prehru v Maďarsku (22:30) a výkonom sa im to aj podarilo.

Prešov 28. októbra (TASR) - Hádzanári Slovenska podali proti Rusku výrazne lepší výkon než nedávno s Maďarskom, na konte v kvalifikačnej skupine ME 2020 majú však naďalej nulu. Proti Rusku boli takmer po celý zápas v tesnom náskoku, záver však vyznel pre súpera. Pozitívom bola nielen zlepšená hra, ale aj výkon brankára Mariána Žernoviča.

Nebyť zákrokov 27-ročného brankára, mohlo byť "vymaľované" už po prvom polčase. Žernovič v ňom zmaril štyri trestné hody súpera a k tomu zneškodnil aj ďalšie "tutovky." "Pochytal sedmičky, držal nás v hre. Klobúk dolu pred jeho výkonom. Dostali sme od silného Ruska 22 gólov, čo je aj dobrá vizitka defenzívy," uviedol krídelník Tomáš Urban.

Žernovič mal podľa oficiálneho zápisu celkovo 19 úspešných zákrokov, no napokon to nestačilo ani na remízu. "Tie úspešné zákroky by som vymenil aspoň za jeden bod. Samozrejme, snažil som sa pomôcť mužstvu a teší ma, že som takýto výkon podal v reprezentačnom drese. Vtedy je to ešte cennejšie než v klube. Rusom sme boli vyrovnaným súperom, ak nie aj lepším. Rozhodol záver zápasu, keď sme my z nášho posledného útoku nedali gól a oni áno. Rusi prišli 'namajstrovaní' a po jasnej výhre nad Talianskom si mysleli, že sa im u nás nič nemôže stať. Mali sme však na to, aby sme ich zdolali. Žiaľ, nestalo sa," poznamenal Žernovič.

Slováci chceli dať zabudnúť na stredajšiu prehru v Maďarsku (22:30) a výkonom sa im to aj podarilo. Tréner Heine Ernst Jensen po zápase priznal, že na zlepšenom hernom prejave sa podpísal dlhší čas na prípravu. Jeho zverenci dlhé minúty držali tesný náskok, viackrát viedli aj o tri góly, ale zaplnená Tatran handball aréna sa napokon cenného víťazstva nedočkala. Rusi rozhodli vyrovnaný súboj gólom dve sekundy pred koncom zápasu. "Rozhodli maličkosti. Rusi dnes boli zdolateľní. Pôsobili akoby neboli dostatočne skoncentrovaní a myslím si, že sme ich prekvapili aj našou obrannou hrou. Fantasticky nám zachytal brankár Žernovič. Rusi možno nečakali, že to budú mať až také ťažké. V druhom polčase však už prečítali naše kombinácie a aj z toho ťažili. Škoda, v závere zápasu nám chýbalo aj trochu šťastia," povedal Ďuriš.

Reprezentanti si po zápase uvedomovali, že nula na bodovom konte po dvoch zápasoch v štvorčlennej skupine znamená imperatív víťazstiev v ďalších dueloch. Na ME 2020 sa prebojujú prvé dva tímy zo skupín a štyri najlepšie celky z tretích miest. Je zrejmé, že aj na jar 2019, keď bude kvalifikácia pokračovať, bude o čo hrať. "Potrebujeme bodovať s ťažkými súpermi. Najbližšie nás čakajú Taliani, s ktorými musíme bezpodmienečne vyhrať oba zápasy. Potom nám zostane pobiť sa o body a prípadný postup s Rusmi a Maďarmi," poznamenal Tomáš Urban.

Tabuľka 7. skupiny:

1. Maďarsko 2 2 0 0 60:44 4

2. Rusko 2 2 0 0 56:41 4

3. SLOVENSKO 2 0 0 2 43:52 0

4. Taliansko 2 0 0 2 42:64 0

ďalší program 7. skupiny:

10.- 11. apríla 2019:

Taliansko - Slovensko

Rusko - Maďarsko