Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Démare zvíťazil v 4. etape TdF, Sagana vylúčili

Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora - hansgrohe počas 1. etapy cyklistických pretekov Tour de France 1. júla 2017 v nemeckom Düsseldorfe. Foto: TASR/AP

Napokon slovenského cyklistu z tohtoročnej Tour vylúčili.

Vittel 4. júla (TASR) - Domáci cyklista Arnaud Démare z tímu FDJ triumfoval v utorkovej 4. etape pretekov Tour de France. Na druhom mieste pôvodne skončil Slovák Peter Sagan, jazdca stajne Bora-Hansgrohe však za zavinenie pádu Marka Cavendisha pri záverečnom špurte neskôr penalizovali a následne úplne vylúčili z podujatia. V 207,5 km dlhej etape z Mondorf-les-Bains do mesta Vittel tak obsadil druhú priečku pôvodne tretí Nór Alexander Kristoff z tímu Kaťuša-Alpecin, za ním sa umiestnil Nemec André Greipel (Lotto Soudal).



Sagan sa dlho netešil z druhého pódiového umiestnenia na tohtoročnej Tour. Rozhodcovská komisia po pretekoch preskúmala situáciu pri záverečnom špurte a rozhodla sa diskvalifikovať úradujúceho majstra sveta. Slovenský pretekár v dramatickom finiši vystrčil lakeť, zasiahol vedľa neho špurtujúceho Cavendisha, ktorý vletel do ochrannej bariéry. Následne cez neho prepadli ďalší jazdci. Sagan sa hneď po finiši išiel Cavendishovi k tímovému autobusu ospravedlniť, ale trestu sa nevyhol. Špurtér stajne Dimension Data skončil s krvavým zranením v nemocnici a nie je jasné, či bude pokračovať v Tour.

Francúz Arnaud Démare sa teší z víťazstva 4. etapy Tour de France, 4. júla 2017.
Foto: TASR/AP



"Taký je šprint. Nevedel som, že Mark je za mnou, špurtoval z pravej strany. Atakoval od chrbta, v plnej rýchlosti, potom som už nemal čas reagovať, ísť zľava. Už som len cítil zozadu dotyk a ako Mark mieri do bariéry,"
povedal Sagan v prvej televíznej reakcii.




Démare slávil premiérové etapové prvenstvo na najprestížnejších etapových pretekoch sveta. Zároveň sa obliekol do zeleného dresu pre lídra bodovacej súťaže, ktoré už nebude môcť obhájiť Sagan. "Víťazstvo je niečo neuveriteľné. Je to úžasné. Často som sníval o etapovom triumfe na Tour de France, odkedy jazdím ako profesionál," povedal Démare, ktorý sa vyjadril aj k diskvalifikácii Sagana: "Ak tam bola chyba, tak treba pogratulovať jury, že má tú guráž a potrestala majstra sveta, veľkú hviezdu svetovej cyklistiky."

Žltý dres vedúceho pretekára si udržal Geraint Thomas, hoci bol takisto zapletený do pádu. Brit má pred obhajcom a krajanom Christopherom Froomom 12-sekundový náskok, tretí je s rovnakým odstupom Austrálčan Michael Matthews. Druhý Slovák v službách Bory-Hansgrohe Juraj Sagan obsadil v 4. etape 183. miesto so stratou 3:57 min. na víťaza, v priebežnej klasifikácii mu patrí 188. pozícia (+18:01).

Jazdcov čakala v utorok rovinatá etapa, jednoduchý profil a počasie bez výkyvov vyhovovali špurtérom čakajúcim na svoju príležitosť v samom závere. Štart etapy bol v luxemburskom Mondorf-les-Bains, už po siedmich kilometroch však jazdci prešli cez mesto Schengen na francúzske územie. Po oficiálnom otvorení sa do úniku dostal jediný jazdec - Guillaume van Keirsbulck zo stajne Wanty-Groupe. V pelotóne určoval tempo dlhý čas tím Sky a britská zostava dovolila útočníkovi vybudovať si až 13-minútový náskok. Pri nie príliš vysokej priemernej rýchlosti bol rozdiel medzi únikom a balíkom až 9 km. Belgický odvážlivec ukoristil aj jedinú šprintérsku prémiu, v pelotóne sa ale strhol tuhý boj o ďalšie body, druhý bol na prémii Démare tesne pred P. Saganom, ktorý za 3. miesto získal 15 bodov, štvrtý Greipel bral 13 b., piaty Kittel 11.

Van Keirsbulck vybojoval aj horskú prémiu štvrtej kategórie na Col des Trois Fontaines. Po takmer 200 km úniku, keď bol centrom pozornosti televíznych kamier, sa jeho snaženie skončilo. Pelotón ho 16,5 km pred cieľom dostihol a črtal sa tak záverečný hromadný špurt. Kilometer pred cieľom prišiel pád, v ktorom sa ocitol aj Kittel. Po pretekoch sa však hovorilo najmä o situácii v dramatických záverečných metroch. Sagan vystrčil lakeť, zasiahol vedľa neho špurtujúceho Cavendisha, ktorý nemal možnosť uhnúť a vletel do bariéry. Následne cez neho popadali ďalší jazdci. Najviac síl mal v koncovke Démare, ktorý tesne predstihol Sagana a Kristoffa. Po penalizácii slovenského jazdca sa posunul Nór na druhú pozíciu, tretiu obsadil Greipel.

Cavendisha po škaredom páde vyšetrili v nemocnici. Zatiaľ nie je jasné, či sa postaví na štart 5. etapy. "Určite budem potrebovať niekoľko štichov na prste, veľmi mi krváca. S ramenom to bude mať určite nejakú súvislosť s mojím predchádzajúcim zranením, je posunuté dozadu, tak nie som si istý, či nemám poškodené väzivá. Nie som lekár, ale pocity nie sú práve optimistické," uviedol podľa AP.

.

Výsledky 4. etapy (Mondorf-les-Bains - Vittel, 207,50 km):
1. Arnaud Démare (Fr./FDJ) 4:53:54 h.
2. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša-Alpecin)
3. André Greipel (Nem./Lotto-Soudal)
4. Nacer Bouhanni (Fr./Solutions Credits)
5. Adrien Petit (Fr./Direct Energie)
6. Jürgen Roelandts (Belg./Lotto-Soudal)
7. Michael Matthews (Austr./Sunweb)
8. Manuele Mori (Tal./UAE Team Emirates),
9. Tiesj Benoot (Belg./Lotto-Soudal)
10. Zdeněk Štybar (ČR/Quick-Step) všetci rovnaký čas ako víťaz,
...
183. Juraj SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +3:57 min.

Priebežné poradie po 4. etape:
1. Geraint Thomas (V.Brit./Sky) 14:54:25 h.
2. Christopher Froome (V.Brit./Sky)
3. Michael Matthews (Austr./Sunweb) obaja +12 s.
4. Edvald Boasson Hagen (Nór./Dimension Data) +16
5. Pierre-Roger Latour (Fr./AG2R La Mondiale) +25
6. Philippe Gilbert (Belg./Quick-Step) +30
7. Michal Kwiatkowski (Poľ./Sky) +32
8. Tim Wellens (Belg./Lotto-Soudal)
9. Arnaud Démare (Fr./FDJ) +33
10. Nikias Arndt (Nem./Sunweb) +34
...
188. Juraj SAGAN +18:01

Bodovacia súťaž:
1. Démare 124 bodov
2. Marcel Kittel (Nem./Quick-Step) 81
3. Matthews 66, 4. Greipel 63, 5. Kristoff 43

Súťaž vrchárov:
1. Nathan Brown (USA/Cannondale-Drapac) 3 body
2. Taylor Phinney (USA/Cannondale-Drapac) 2
3. Nils Politt (Nem./Kaťuša-Alpecin)