Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Adam Žampa chce trénovať s Rusmi, ale ďalej reprezentovať Slovensko

Adam Žampa Foto: TASR/Dušan Hein

V uplynulých dňoch nastal spor medzi Slovenskou lyžiarskou asociáciou (SLA) a zjazdármi Adamom a Andreasom Žampovcami, týkajúci sa finančného zabezpečenia športovcov.

Bratislava 29. marca (TASR) - Lyžiar Adam Žampa chce naďalej reprezentovať Slovensko. V nedeľu to potvrdil na svojom konte na facebooku s tým, že v budúcnosti plánuje absolvovať prípravu s ruským tímom, ale v súťažiach bude obliekať slovenské farby.



"Mojim prvoradým cieľom je neustále na sebe pracovať a zlepšovať sa. Nechcem sa zaoberať vojnami s funkcionármi SLA, ale sústrediť sa na lyžovanie. Podmienky na Slovensku však na to vytvorené nemáme a asi ešte dlho mať ani nebudeme. Preto sme sa všetci z tímu snažili dosiahnuť to, aby som mohol trénovať v profesionálnych podmienkach, ale zároveň reprezentovať Slovensko. Vyzerá to tak, že sa pomaly blížime k tomuto cieľu," uviedol Adam Žampa na sociálnej sieti.



"S Ruskou lyžiarskou federáciou rokujeme o tom, aby som mohol s nimi trénovať, ale reprezentoval by som Slovensko. Bola by to win-win situácia pre všetkých. Mne by sa dramaticky zlepšili podmienky, participovali by sme aj na chode tímu a môj dobrý kamarát Saša Chorošilov dostane tréningového sparinga, ruskí mladí reprezentanti zas ťahúňa. Aby som to zjednodušil, ide o podobné riešenie ako majú aj iné malé lyžiarské asociácie. No a ak sa nám podarí rozhýbať aj ľady v lyžiarskej federácii, bude to bonus. Opakujem, nejde o peniaze, ale o podmienky. A tie na Slovensku jednoducho nie sú. A či budú, to ukáže až čas, ale vtedy už nemusím závodne lyžovať," dodal slovenský olympionik.



V uplynulých dňoch nastal spor medzi Slovenskou lyžiarskou asociáciou (SLA) a zjazdármi Adamom a Andreasom Žampovcami, týkajúci sa finančného zabezpečenia športovcov. Rodina Žampovcov informovala o možnosti zmeny reprezentačného dresu zo slovenského na ruský. Od tamojších funkcionárov mali údajne prísľub, že im zabezpečia kvalitné podmienky na prípravu a pre ďalší športový rast a to až do olympiády 2018. Rusi chceli Žampovi poskytnúť trénera, asistenta trénera, servismana, kondičného trénera, fyzioterapeuta, lekára so psychológom a celú prípravu aj financovať.

Úspešného slovenského olympionika Adama Žampu v pondelok 3. marca 2014 slávnostne prijal na Mestskom úrade primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš. Na snímke primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš (vľavo) pózuje s rodinou Žampovcov zľava Adam, Teo, Slávka, Tomáš a Andreas počas slávnostného prijatia 3. marca 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš