Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Advokáti Fialkových opätovne žiadajú SZB ukončiť nezákonný postup

Na archívnej snímke slovenská biatlonistka Paulína Fialková Foto: TASR - Martin Baumann

Hlavný kontrolór športu sa podľa advokátskej kancelárie plne stotožnil s jej závermi, ktoré jednoznačne poukazovali na nezákonný postup Slovenského zväzu biatlonu.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Advokátska kancelária GARANT PARTNER legal s.r.o. opätovne žiada Slovenský zväz biatlonu, aby ukončil nezákonný postup proti sestrám Paulíne a Ivone Fialkovým a umožnil im reprezentovať Slovenskú republiku.

Stalo sa tak po tom, čo advokáti dostali správu Hlavného kontrolóra športu, vypracovanú na základe oznámenia advokátskej kancelárie zo dňa 19. novembra 2018. Hlavný kontrolór športu sa podľa advokátskej kancelárie plne stotožnil s jej závermi, ktoré jednoznačne poukazovali na nezákonný postup Slovenského zväzu biatlonu.

Advokátska kancelária GARANT PARTNER legal s.r.o. v tejto súvislosti v stredu poskytla stanovisko, ktoré TASR zverejňuje v plnom znení a bez redakčných úprav:

"Advokátska kancelária GARANT PARTNER legal s.r.o. ako právny zástupca sestier Fialkových, obdržala správu Hlavného kontrolóra športu vypracovanú na základe oznámenia advokátskej kancelárie zo dňa 19.11.2018.

V prvom rade oceňujeme promptnosť vypracovania stanoviska a súčasne oznamujeme, že Hlavný kontrolór športu sa plne stotožnil so závermi advokátskej kancelárie, ktoré jednoznačne poukazovali na nezákonný postup Slovenského zväzu biatlonu (ďalej len „SZB“) pri uzatváraní Zmluvy o štátnej športovej reprezentácii voči sestrám Fialkovým. Hlavný kontrolór odporučil Slovenskému zväzu biatlonu bezodkladne vykonať nasledovné opatrenia:

1. v súlade s § 29 ods. 3 zákona č.440/2015 Z. z. o športe prijať internú smernicu Slovenského zväzu biatlonu, ktorej predmetom budú práva a povinnosti športového reprezentanta,

2. zosúladiť so Zákonom o športe uzatvorenie zmluvných vzťahov upravujúcich vykonávanie športovej činnosti podľa Zákona o športe,

3. disciplinárne konanie vo veci porušenia rozhodnutia orgánov SZB zosúladiť s internými predpismi SZB, Zákonom o športe a Ústavou Slovenskej republiky.

Advokátska kancelária GARANT PARTNER legal s.r.o. opätovne žiada Slovenský zväz biatlonu, aby ukončil nezákonný postup proti sestrám Fialkovým, ktorý trvá už niekoľko mesiacov, vydal štatút reprezentanta SR, ktorý sestry Fialkové podpíšu a umožnil sestrám Fialkovým reprezentovať Slovenskú republiku. Súčasne opätovne deklarujeme, že sestry Fialkové budú plne dodržiavať zákonný rámec pri používaní a zhodnocovaní ich osobnostných práv Slovenským zväzom biatlonu podľa príslušných ustanovení Zákona o športe," uvádza sa v stanovisku advokátskej kancelárie.