Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Richard Varga: Chcem byť aj majster Európy v akvatlone

Richard Varga, archívna snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Na ME v akvatlone bude v okolí jazera Veľký Draždiak v Petržalke súťažiť vo viacerých kategóriách spolu 472 športovcov z 22 krajín.

Bratislava 25. mája (TASR) – Štvornásobný majster sveta v akvatlone Richard Varga má pred nadchádzajúcimi ME v bratislavskej Petržalke (v sobotu 27. mája v plávaní a behu) tie najvyššie ambície.

"Po pretekoch v Japonsku a v Číne som doma dobre potrénoval. Teším sa na sobotňajšie preteky. Mohli by mi sedieť. Chcem vyhrať. Som doma, sú to pre mňa dôležité preteky," vyhlásil Varga. "V Petržalke som vyrastal, poznám okolie Draždiaku. Hneď v prvej disciplíne v plávaní si budem chcieť vytvoriť dobrú pozíciu. Predpokladám aj zaujímavú divácku kulisu popri trati," dodal najúspešnejší slovenský triatlonista.

Na ME v akvatlone bude v okolí jazera Veľký Draždiak v Petržalke súťažiť vo viacerých kategóriách spolu 472 športovcov z 22 krajín. Je zaujímavé, že v hobby kategóriách bude štartovať až 136 Angličanov. Plavecká trať v otvorenej vode jazera má dĺžku 1000 m, pretekári kategórie Elite absolvujú 2 okruhy v dĺžke 500 m. Bežecká trať pri jazere a po hrádzi má dĺžku 5 km, teda 5 okruhov v dĺžke 1000 m. Na šampionát sa prihlásil aj čilský reprezentant Gaspar Riveros, ktorého na Slovensko okrem pretekov prilákala aj jeho slovenská priateľka. "Prípadný titul majstra Európy však Riveros nemôže získať. Môže však štartovať a podľa umiestenia má nárok na prize money," informoval prezident Slovenskej triatlonovej únie (STÚ) Jozef Jurášek.

"Na Slovensku budem tri týždne," povedal Riveros. "Nikdy som neočakával, že sa tu budem cítiť ako doma. Bol som zranený, vypadol som zo seriálu MS a prepadol sa v svetových rebríčkoch. Aj vďaka tomu, že budem môcť trénovať s Richardom, verím, že sa vrátim do lepších pozícií najmä preto, že sa chcem kvalifikovať na olympijské hry Tokiu 2020. V sobotu budem spokojný, ak sa umiestim v najrýchlejšej pätici pretekárov."

Slovensko má s usporiadaním vrcholových šampionátov už dobré skúsenosti. "V minulosti sme usporiadali trikrát majstrovstvá Európy a raz MS v zimnom triatlone, juniorské a dorastenecké ME v duatlone a ME v kros triatlone," pripomenul Jurášek. "Verím, že nadviažeme na predchádzajúce organizátorské a športové výsledky a budeme sa tešiť najmenej zo štyroch medailí. Okrem Richarda Vargu je v kategórii žien Elite medailovou kandidátkou aj Romana Gajdošová, niektorú z medailí by mali získať junior Matúš Verbovský a juniorka Kristína Jesenská. Keď to bude menej ako tri medaily, budem nespokojný."

Gajdošová žije a trénuje v Brne, kde študuje na vysokej škole. "Tohtoročná príprava mi vyšla veľmi dobre. Došlo k pozitívnej zmene, keď som absolvovala tri sústredenia v Španielsku. Plavecky a najmä bežecky sa cítim dobre. Chcela by som sa dobre umiestiť, myslím na medailu."

V kategóriách Elite mužov a žien získajú prví piati pretekári odmenu 900 – 750 – 600 – 450 a 300 eur. Na európsky šampionát príde aj prezident Európskej triatlonovej únie (ETU) Talian Renato Bertrandi.

Program ME:

piatok 26. mája, 9.00 – 13.00: plavecký tréning, plaváreň Petržalka, 18.20: otvárací ceremoniál, od jazera Draždiak po Technopol.

sobota 26. mája, od 9.00 štart sprievodných kategórií, 17.00: štart Elite a U23 ženy, jazero Draždiak, 17.45: štart Elite a U23 muži, jazero Draždiak