Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Alaphilippe obhájil triumf na Valónskom šípe, Sagan výrazne zaostal

Francúz Julian Alaphilippe, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Hoci sa slovenský cyklista väčšinu pretekov držal v hlavnom pelotóne a patril k najaktívnejším, v závere začal zaostávať a napokon ani nebojoval o výraznejšie umiestnenie.

Ans 24. apríla (TASR) - Francúzsky cyklista Julian Alaphilippe z tímu Quick-Step obhájil triumf na stredajšom 83. ročníku Valónskeho šípu. V dramatickom špurte zdolal Dána Jakoba Fuglsanga z tímu Astana. Tretí bol Talian Diego Ulissi (SAE Team Emirates) s mankom šiestich sekúnd.

Po šiestich rokoch sa na poslednej jarnej klasike zúčastnil aj slovenský jazdec Peter Sagan. Síce sa väčšinu pretekov držal v hlavnom pelotóne a patril k najaktívnejším, v závere začal zaostávať a napokon ani nedokončil. Sagana neklasifikovali ani v nedeľu na Amstel Gold Race.

Na pretekárov čakala 195 kilometrová trať z Ans s cieľom na kopci Mur de Huy. V porovnaní s minulým ročníkom ju organizátori skrátili o tri kilometre a vypustili jedno stúpanie, na pretekárov ich teda čakalo iba desať, celkovo nastúpali 2878 metrov. Situáciu im však komplikoval silný vietor.

Preteky poznačilo viacero pádov, približne 30 km pred cieľom skončili na zemi Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida), Adam Yates (Mitchelton-Scott) a Čech Roman Kreuziger.

Výsledky 83. ročníka Valónsky šíp (195 km): 1. Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-QuickStep) 4:55:15 h, 2. Jakob Fuglsang (Dán./Astana) rovnaký čas, 3. Diego Ulissi (Tal./SAE Team Emirates) +6 s, 4. Bjorg Lambrecht (Bel./Lotto Soudal) +8, 5. Maximilian Schachmann (Nem./Bora-Hansgrohe), 6. Bauke Mollema (Hol./Trek-Segafredo), 7. Patrick Konrad (Rak./Bora-Hansgrohe), 8. Michael Matthews (Rak./Team Sunweb) všetci +8, 9. Jelle Vanendert (Bel./Lotto Soudal), 10. Enrico Gasparotto (Tal./Dimension Data) obaja +11, ... Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) nedokončil