Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

Albánci po 70 rokoch zdolali Poliakov a sú na čele E-skupiny

Albánski futbaloví reprezentanti sa tešia po víťazstve nad Poľskom v kvalifikácii ME 2024. Foto: TASR - AP

Po cennej remíze 1:1 na pôde Česka zvíťazili doma nad Poľskom 2:0 a s desiatimi bodmi sa vyšvihli na čelo tabuľky kvalifikačnej E-skupiny.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Albánski futbaloví reprezentanti potvrdzujú, že to myslia vážne s postupom na ME 2024. Po minulotýždňovej cennej remíze 1:1 na pôde Česka zvíťazili doma nad Poľskom 2:0 a s desiatimi bodmi sa vyšvihli na čelo tabuľky kvalifikačnej E-skupiny. O prvom víťazstve nad "bieločervenými" od roku 1953 rozhodli Jasir Asani a Mirlind Daku.

"Zdolali sme pravidelného účastníka európskych i svetových šampionátov a potvrdili, že albánsky futbal je na vzostupe. Poviem úprimne, že trávnik nebol v ideálnom stave a na začiatku zápasu sa nám nepodarilo predviesť veci, ktoré nacvičujeme na tréningoch. Po góle sme však dostali krídla a uvoľnili sa. Videl som, že brankár Szczesny sa pohol, tak som zavrel oči, vystrelil a padlo to tam," uviedol Asani pre albánske médiá.

Tréner Poliakov Fernando Santos je po tretej prehre v kvalifikácii pod čoraz väčším tlakom. Jeho tím je totiž v tabuľke až štvrtý so štvorbodovou stratou na Albáncov a dvojbodovou za Českom i Moldavskom. "Priebeh zápasu výrazne ovplyvnil neuznaný gól Jakuba Kiwiora v prvom polčase. V ďalších minútach Albánci vyrovnali hru, dali atypický gól a dostali sa na koňa. Klobúk dolu pred ich výkonom," povedal Santos pre sport.pl.

Skúsený kouč v minulosti priviedol Portugalsko k triumfu na ME 2016 a v roku 2019 k víťazstvu v prvej edícii Ligy národov, no poľskej družine zatiaľ nedal očakávaný nový impulz. "Som iba tréner a nedokážem robiť zázraky na počkanie. Je to dlhodobý projekt. Napriek prehre v Albánsku sa nechystám rezignovať na svoju funkciu, ani dnes ani zajtra. Ak budú predstavitelia Poľskej futbalovej federácie žiadať, aby som pri reprezentácii skončil, tak sa tak stane."