Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Alvesa prepustia z väzenia, ak zaplatí kauciu a odovzdá cestovné pasy

Brazílska futbalová hviezda Dani Alves sedí počas súdneho procesu v Barcelone. Foto: TASR/AP

Alves je vo väzení do svojho zadržania 20. januára 2023, jeho doterajšie žiadosti o kauciu zamietli z dôvodu obáv, že by mohol utiecť do svojej rodnej krajiny.

Madrid 20. marca (TASR) - Bývalý brazílsky futbalista Dani Alves sa môže po odsúdení za sexuálne napadnutie dostať na slobodu. Španielsky súd mu v stredu povolil kauciu vo výške milióna eur.

Alves je vo väzení do svojho zadržania 20. januára 2023, jeho doterajšie žiadosti o kauciu zamietli z dôvodu obáv, že by mohol utiecť do svojej rodnej krajiny. Brazília totiž nevydáva svojich občanov, keď sú odsúdení v iných štátoch. Podľa stredajšieho rozhodnutia súdu musí Alves okrem zaplatenia kaucie úradom odovzdať svoj brazílsky aj španielsky pas a má zakázané opustiť krajinu.

Alvesovi vo februári vymerali trest odňatia slobody na štyri roky a šesť mesiacov za sexuálne napadnutie mladej ženy v barcelonskom klube. Obeti musí navyše zaplatiť odškodné 150.000 eur a deväť rokov sa nesmie priblížiť k jej bydlisku i pracovisku a akýmkoľvek spôsobom s ňou komunikovať. Brazílčan vinu naďalej popiera a voči rozsudku sa odvolal.

Podľa súdu Alves sexuálne napadol svoju obeť 31. decembra 2022 v skorých ranných hodinách v kúpeľni luxusného barcelonského nočného klubu. Brazílčanov opis skutočností sa v priebehu mesiacov menil. Najskôr vyhlásil, že so ženou ku sexuálnemu kontaktu nedošlo, neskôr skutok priznal, no tvrdil, že styk bol konsenzuálny. Tým, že sa spočiatku k styku nepriznal, sa údajne snažil zachrániť svoje manželstvo.

Obeť priznala, že s Alvesom tancovala a ochotne s ním vošla do kúpeľne v nočnom klube. Keď však chcela odísť, vraj jej to nedovolil. Uviedla, že jej dal facku, urážal ju a k sexuálnemu styku ju donútil proti jej vôli.

Brazílčan pôsobil v Barcelone v rokoch 2008-2016 i v sezóne 2021/2022. Počas svojej kariéry si obliekal aj dresy FC Sevilla, Juventusu Turín, Paríža Saint-Germain či brazílskych tímov Esporte Clube Bahia a FC Sao Paulo. S FC Barcelona triumfoval trikrát v Lige majstrov, so Sevillou má na konte dve víťazstvá v niekdajšom Pohári UEFA. V španielskej lige získal šesť titulov s Barcelonou, dva pridal s PSG v Ligue 1 a s Juventusom triumfoval raz v Serie A. V brazílskej reprezentácii odohral 126 stretnutí a dvakrát s ňou získal titul na Copa America.