Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Šport

Američanky myslia na zlatý hetrik, MS budú prvýkrát s 32 družstvami

Na archívnej snímke zo 7. júla 2019 americké futbalistky sa tešia z víťazstva nad Holandskom vo finále MS vo futbale vo francúzskom Decinese. Futbalistky USA vstúpia v pozícii obhajkýň titulu do 9. MS v Austrálii a na Novom Zélande. Šampionát odštartuje vo štvrtok 20. júla 2023 zápasom Nový Zéland - Nórsko a vyvrcholí presne o mesiac v nedeľu 20. augusta finálovým duelom v Sydney. Foto: TASR - AP

Prvýkrát v histórii sa na organizácii MS futbalistiek podieľajú dve krajiny.

Bratislava 18. júla (TASR) - Futbalistky USA vstúpia v pozícii obhajkýň titulu do 9. MS v Austrálii a na Novom Zélande. Šampionát odštartuje vo štvrtok 20. júla zápasom Nový Zéland - Nórsko a vyvrcholí presne o mesiac v nedeľu 20. augusta finálovým duelom v Sydney. Slovenky nebudú štartovať na MS, v päťčlennej kvalifikačnej skupine obsadili nepostupovú štvrtú priečku a na premiérovú účasť na svetovom šampionáte si musia počkať.

Prvýkrát v histórii sa na organizácii MS futbalistiek podieľajú dve krajiny. Kvalifikovalo sa na ne rekordných 32 tímov (domáce tímy mali účasť automatickú), o osem viac než na predošlý. Hrať sa bude v rovnakom formáte ako MS mužov v rokoch 1998 až 2022. Tímy sú rozdelené do ôsmich základných skupín, v ktorých sa stretnú systémom každý s každým. Dve najlepšie družstvá z každej skupiny postúpia do osemfinále, ktoré bude znamenať začiatok vyraďovacej fázy. Zápasy sa uskutočnia na 10 štadiónoch v 9 mestách - z toho 5 austrálskych (Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth, Adelaide) a 4 novozélandských (Auckland, Wellington, Dunedin, Hamilton).

Američanky sú najúspešnejší tím MS, majú už štyri tituly. Z každého z doterajších ôsmich šampionátov si priniesli medaily a po triumfoch na predošlých MS 2015 a 2019 sa pokúsia o zlatý hetrik. Na predošlých MS 2019 vo Francúzsku zdolali vo finále Holandsko 2:0, bronzové medaily vybojovali Švédky.



Zloženie základných skupín MS 2023:

A-skupina: Nový Zéland, Nórsko, Filipíny, Švajčiarsko

B-skupina: Austrália, Kanada, Írsko, Nigéria

C-skupina: Kostarika, Japonsko, Španielsko, Zambia

D-skupina: Čína, Dánsko, Anglicko, Haiti

E-skupina: Holandsko, Portugalsko, USA, Vietnam

F-skupina: Brazília, Francúzsko, Jamajka, Panama

G-skupina: Argentína, Taliansko, JAR, Švédsko

H-skupina: Kolumbia, Nemecko, Kórejská republika, Maroko




Prehľad doterajších víťaziek MS:

1991 - USA

1995 - Nórsko

1999 - USA

2003 - Nemecko

2007 - Nemecko

2011 - Japonsko

2015 - USA

2019 - USA